Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

O selecţie de 20 de filme din programul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 15 şi 19 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. În Retrospectiva TIFF ajung şi două dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la Cluj-Napoca: Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, câştigătorul Premiului Special al Juriului, şi Un loc la umbră / De l’ombre il y a, pentru care actorul David D’Ingeo a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare.

Un articol de |9 iunie 2016

La București vor rula două dintre filmele regizorului japonez Sion Sono, descoperit cu entuziasm de publicul TIFF, în cadrul unei ample retrospective: Suicide Club (2001), care vorbește despre valul de sinucideri din Japonia și duce la extrem ideea societății moderne eșuate, și The Virgin Psychics (2015), o comedie trăsnită care abundă în aluzii sexuale și în care adolescenții dețin puteri telepatice.

De neratat este și proiecția-maraton de aproape 5 ore a seriei originale The Accursed, de Hagai Levi.

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Documentarul Ingrid Bergman: In Her Own Words este construit din înregistrări filmate de actrița însăși cu o cameră de 16 mm, fragmente de jurnal, scrisori și imagini de arhivă.

Vor mai rula Mr. Gaga, un documentar spectaculos despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai inovatori coregrafi ai lumii, foarte bine primit la TIFF, și Noma: My Perfect Storm, despre faimosul restaurant Noma din Copenhaga.

Belgica este filmul de închidere al TIFF 2016, care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016.

Au plus près du soleil (r. Yves Angelo) este un film noir despre un cuplu care ia măsuri extreme pentru a o ține la distanță pe mama biologică a fiului lor adoptiv.

Tempête (r. Samuel Collardey) este un portret emoționant al unui pescar care încearcă să-și schimbe stilul de viață pentru a păstra custodia copiilor săi, premiat la Veneția.

Belgica

Belgica

Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau, Berlin 2016) surprinde ce înseamnă să fii tânăr gay în Europa, în prezent.

Belgianul Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), distins la TIFF cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, este o comedie dramatică absurdă, alb-negru, despre un tânăr ipohondru.

Remainder (r. Omer Fast), adaptare după un roman-cult britanic, este un sofisticat thriller psihologic despre rolul memoriei în re-construirea identității.

În Island City, regizoarea Ruchika Oberoi ne introduce în Mumbaiul actual prin intermediul a trei povești despre alienare și control în societatea modernă.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Blanka, Secret Society of Souptown și In Your Dreams!.

PROGRAM TIFF – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 15 iunie

18.30 – Tyke, Elefantul răzvrătit / Tyke Elephant Outlaw (r. Susan Lambert, Stefan Moore), 79’

20.00 – Vrăbii / Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson), 99’

22.00 – Furtuna / Tempête (r. Samuel Collardey), 89’


Joi, 16 iunie

18.00 – Furia demonului / Fury of the Demon (r. Fabien Delage), 60’

19.30 – Damnații / The Accursed (r. Hagai Levi), filmul rulează în două părți, cu o pauză de 15 min., 297’

Vineri, 17 iunie

16.00 – Vezi să nu! / In Your Dreams! (r. Petr Oukropec), 79’ – EducaTIFF

18.00 – Ingrid Bergman, despre ea însăși / Ingrid Bergman: In Her Own Words (r. Stig Björkman), 114’

20.15 – Un loc la umbră / De l’ombre il y a (r. Nathan Nicholovitch), 109’

22.30 – Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau), 90’

Sâmbătă, 18 iunie

11.00 – Societatea secretă din Orașul-Supă / Secret Society of Souptown (r. Margus Paju), 105’ – EducaTIFF

16.00 – Clubul Sinucigașelor / Suicide Club (r. Sion Sono), 99’

18.00 – Mr. Gaga (r. Tomer Heymann), 100’

20.00 – Fragmentar / Remainder (r. Omer Fast), 105’

22.00 – Prea aproape de soare / Au plus près du soleil (r. Yves Angelo), 103’

Duminică, 19 iunie

11.00 – Blanka (r. Kohki Hasei), 75’ – EducaTIFF

13.00 – Belgica (r. Felix van Groeningen), 126’

15.30 – Virginii paranormali / The Virgin Psychicks (r. Sion Sono), 114’

18.00 – Noma, furtuna perfectă / Noma: My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps), 100’

20.00 – Trei povești din Mumbai / Island City (r. Ruchika Oberoi), 111’

22.00 – Mor să-ți spun / Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), 90’

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro.

TIFF

Foto: TIFF – tiff.ro

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.