Revine „Cinemateca pentru toţi” cu Cristian Tudor Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/revine-cinemateca-pentru-toti-cu-cristian-tudor-popescu/

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

Un articol de Petre Ivan|22 iunie 2017

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Marele succes de care s-a bucurat programul „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de Cristian Tudor Popescu la Sala Eforie, în perioada octombrie 2015 – iunie 2016, succes dovedit şi de numeroasele solicitări de reluare primite de la spectatorii fideli ai Cinematecii, a determinat continuarea acestui program de educaţie cinematografică.

În cadrul primului eveniment individual organizat sub egida „Cinematecii pentru toţi”, conferenţiarul Cristian Tudor Popescu analizează reprezentarea religiei în istoria cinematografului românesc, utilizând secvenţe ilustrative din filme precum MANASSE (Jean Mihail, 1925, foto), LEIBA ZIBAL (Al. Ştefănescu şi Ion Niculescu-Brună, 1934), SETEA (Mircea Drăgan, 1961), STRĂINUL (Mihai Iacob, 1964), ACEASTĂ LEHAMITATE (Mircea Daneliuc, 1994), SENATORUL MELCILOR (Mircea Daneliuc, 1995) sau O UMBRĂ DE NOR (Radu Jude, 2013).

Parteneriatul video al evenimentului este asigurat de către compania de producție cinematografică românească Rock House Events, cu o echipă coordonată de către cineastul Cristian Radu Nema.

Autorul afişului evenimentului: Sebastian Radeş

Foto: Cinemateca pentru toţi – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.