REVISTA THESPIS.  Revista Galei HOP 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-thespis-revista-galei-hop-2017/

Revista Thespis – „La fiecare ediţie a Galei Hop, reprezentanţii departamentelor de teatrologie din Universităţile de specialitate, vor avea ocazia şi şansa să reflecte şi să dezbată fenomenul artistic, să îşi exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relaţiei actor-critic.” (Miklos Bacs, 2016).

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2017

Actorii înscrişi la Gala Tânărului Actor – HOP au şi în acest an susţinerea colegilor teatrologi. Revista Thespis este locul perfect pentru criticii de teatru de mâine să-şi încerce aptitudinile şi spiritul critic în cadrul unui eveniment-concurs care oferă un bogat „material de lucru” pentru tot ce le trece prin cap în ale scrisului.

Anul trecut, revista Thespis a fost realizată de colectivul redacţional coordonat de Monica Andronescu, prin Oana Bogzaru, Elena Coman, Oana Nae, Alexandru Panait, Irina Radu, absolveţi de Licenţă & Master TEATROLOGIE – Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Anul acesta a venit rândul Departamentului de Artă Teatrală (DAT) din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu să facă reportaje, să intervieveze tinerii actori şi să ia pulsul preselecţiilor din Bucureşti şi al celor 4 zile de concurs de la Costineşti. Vor fi dialoguri, reportaje, jurnale, opinii despre forţele proaspete care vor reprezenta teatrul românesc peste câţiva ani.

Informaţii despre echipa redacţională a revistei Thespis 2017 – Eliza Ceprăzaru, Corina Predescu, Maria Popovici – absolvente ale studiilor de licenţă, specializarea Teatrologie – Management Cultural, din cadrul Departamentului de Artă Teatrală puteţi afla de pe pagina dedicată revistei: http://galahop.ro/revista-thespis-2017/.

Între timp, înscrierile la preselecţia pentru Gala HOP s-au încheiat. Între 10 şi 12 iulie, în Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, va avea loc întâlnirea firească, de început de drum, dintre tinerii actori şi colegii lor profesionişti, juriul – MARCEL IUREŞ, MAIA MORGENSTERN, PETRU VUTCĂRĂU. Căci, atitudinea normală, corectă şi alungătoare a emoţiilor concursului este poate cea intuită anul trecut de Oana Bogzaru într-un articol pentru revista Thespis: „Şi în toată această atmosferă de calm şi înţelegere, de deschidere şi acceptare au planat în aer şi dincolo de el, cuvintele lui Miklós Bács spuse cu încredere şi convingere: Nu mai sunteţi studenţi, suntem colegi.” („Nu mai sunteţi studenţi, suntem colegi”, articolul publicat pe www.galahop.ro, 22 iulie 2016)

Fiţi alături de tinerii artişti şi urmăriţi-i pe www.galahop.ro, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.