,,Revolta Orientului’’, o incursiune în zonele fierbinți ale spatiului islamic, de Carmen Gavrilă
https://www.ziarulmetropolis.ro/revolta-orientului-o-incursiune-in-zonele-fierbinti-ale-spatiului-islamic-de-carmen-gavrila/

În colecţia „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, ,,Revolta Orientului”, semnat de Carmen Gavrilă.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

În colecția „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, Revolta Orientului, semnat de Carmen Gavrilă, corespondent în Iran și în statele arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio România Actualități. 

Revolta Orientului, cu un cuvânt-înainte semnat de Bogdan Aurescu și disponibil și în ediție digitală, reprezintă un demers jurnalistic mai mult decât necesar în contextul epocii istorice pe care o trăim și pe care puțini dintre noi o înțeleg pe deplin.

 Este o lectură care te ține captiv, te pasionează și te emoționează mai ales pentru umanitatea pe care o inspiră fiecare rând, fiecare frază, fiecare pagină. Nu este analiză politică, ci mai mult decât atât: o viziune personală și personalizată, construită cu migală pe baza observației directe a ochiului de corespondent de presă care și-a acordat conștient șansa de a asista la făurirea unei noi epoci istorice…

Bogdan Aurescu

În calitate de corespondent, Carmen Gavrilă își poartă cititorii, transpunându-i în mijlocul evenimentelor, prin zonele fierbinți ale spatiului islamic, scriind într-un stil pasionant, incisiv și cu o atenție deosebită asupra detaliilor care contează.

Relatările detaliate de la fața locului sunt însoțite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor și interviuri atât cu protestatari din strada, cât și cu jurnaliști locali. Nu lipsesc interviurile cu diferiți lideri ai unor mișcări islamiste și nici cele cu oficiali importanți din Orientul Mijlociu.

Cititorul înțelege astfel mai bine istoria contemporană și forțele motrice ale unei lumi care prezintă interes și pentru politica externă și securitatea României.

Fără a fi doar o analiză politică, Revolta Orientului este și o veritabilă experiență de călătorie virtuală, un „mic ghid” necesar în descoperirea și cunoașterea civilizației orientale.

 

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.