TOP 10 Cele mai provocatoare romane din 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-provocatoare-romane-din-2019/

Ziarul Metropolis vă propune o selecţie din romanele străine traduse şi publicate în România în anul 2019.

Un articol de Monica Andronescu|12 Ianuarie 2020

În librării au ajuns anul trecut titluri interesante, cărți premiate, destule volume care au ceva de oferit cititorilor, fie ele scrise de autori cunoscuți, fie ele semnate de scriitori care nu se bucură de mare popularitate în țara noastră. Fiecare dintre romanele prezente în Top 10 Metropolis impune un univers, pune cel puțin o întrebare provocatoare și atrage atenția asupra unei perspective. Elementele de surpriză, abordările inedite și originalitatea stilului, toate importante pentru iubitorii de literatură, au fost luate în considerare.

1.„Istoria albinelor” de Maja Lunde

Scriitoarea norvegiană de care cel mai probabil nu ați mai auzit înainte ca Humanitas Fiction să-i publice cartea a dat lovitura cu acest roman care a depășit un milion de cititori în numeroase țări și urmează să fie ecranizat. Citindu-l, o să vă gândiți negreșit la viitor și o să vedeți albinele, aceste umile creaturi la care rar se întâmplă se ne gândim mai mult de câteva secunde, în altă lumină. Pornind de la trei povești, trei familii, trei locuri și trei momente diferite, Maja Lunde aduce în prim-plan o perspectivă cuprinzătoare asupra omenirii și invită la reflecție. La urma urmei, ce s-ar întâmpla cu ființa umană, dacă albinele ar dispărea? Nu-i așa că nu v-ați gândit până acum? Nu-i așa că, de fapt, ar trebui să ne intereseze pe toți?

2.„Taina povestitoarei” de Sejal Badani

Renunțând la avocatură pentru a face literatură, scriitoarea americană și-a cucerit publicul cu această a doua carte, publicată în 2019 și la Editura Trei. Pe scurt, India este inima unui roman care își răsfață cititorul, punându-l față în față cu povești de nerefuzat, în care se ascund mai multe secrete, pornind de la un personaj foarte reușit: Amisha. Bestsellerul „Taina povestitoarei” arată cu stil două laturi ale ființei umane – pe cea sublimă și pe cea sinistră –, propune o incursiune într-o cultură care continuă să fascineze și îți oferă o bogăție din care ai ce alege, orice fel de cititor ai fi.

 

3.„Călătoria oamenilor Cărții” de Olga Tokarczuk

Poloneza premiată cu Nobelul pentru Literatură în 2019 le era deja cunoscută cititorilor care, măcar din când în când, le dau ceva din prețiosul lor timp și unor cărți scrise de autori din țări despre a căror cultură în România, de exemplu, nu se știe foarte mult. Polirom i-a reeditat în 2019, cum era de așteptat, și acest titlu care i-a consolidat statutul de scriitoare. Talenul, bunul-gust și abilitatea de a atinge adâncimi seducătoare din lucruri și oameni o reprezintă și ele se văd și în acest roman mai vechi, din 1993, un fel de parabolă modernă, care ne întoarce în Franța și Spania din secolul al XVII-lea, atrăgându-ne spre o carte enigmatică și printr-o poveste de dragoste.

4.„Zahhak” de Vladimir Medvedev

Numărându-se printre cărțile care au convins cititorii din Rusia, unde a câștigat mai multe premii, romanul scris de acest autor rus care înainte a publicat mai ales eseuri și povestiri este ca o păpușă Matrioșka: conține mai multe romane sau, altfel spus, în fiecare roman e ascuns încă unul. Deși în țara natală s-a bucurat de mare succes, la noi „Zahhak” parcă a rămas, din păcate, în umbră. Dați-i o șansă și veți vedea ce putere are povestea aceasta crudă care se petrece în Tadjikistan, în perioada 1990, ce forțe scoate ea la iveală și ce știință are autorul de a scrie și de a pătrunde într-o temă inepuizabilă ca tirania.

5.„Viață sălbatică” de Richard Ford

Publicat la Black Button Books, romanul de nici două sute de pagini al scriitorului american radiografiază destrămarea unui cuplu într-un fel greu de uitat. Doar un adolescent în 1960, într-un orășel din Montana, Joe înțelege mult mai mult decât am crede și de cât ar fi de așteptat. Surprinzând nenumărate nuanțe, „Viață sălbatică”, carte scrisă în 1900 și editată acum și în limba română, oferă literatură de cea mai bună calitate, constituind o lectură tulburătoare și cât se poate de folositoare, la orice vârstă.

 

6.„Imortaliștii” de Chloe Benjamin

Publicat la Storia Books în 2019, romanul atât de apreciat și atât de citit în SUA are toate atuurile să vă captiveze. Scriitoarea știe cum să construiască un ritm pornind de la o întrebare care ne privește pe toți și care nu poate să nu ne pună pe gânduri: Dacă ai ști când o să mori, cum ai alege să trăiești? Și iată-ne însoțind câteva personaje în viețile lor, influențate în chip misterios de o profeție făcută lor de la clarvăzătoare nomadă într-un cartier newyorkez. Chloe Benjamin convinge datorită artei de a povesti și de a lăsa personajele să se arate atât cât noi, cititorii, să vrem să știm mai mult, să ajungem dincolo de ce se vede. Totodată, prin literatură, cu subtilitate, scriitoarea atinge zone inepuizabile precum credința, Dumnezeu, destinul, rațiunea și, pe scurt, condiția umană.

7.„Serotonină” de Michel Houellebecq

Florent-Claude Labrouste vrea altceva decât ce îi oferă viața imortalizată în cele câteva mii de fotografii din laptopul personal: „(…) nu reușisem niciodată să-mi controlez viața, una peste alta era cât se poate de plauzibil ca a doua parte a existenței mele să nu fie altfel decât prima – o năruire fleșcăită și dureroasă”. Așa că fuge, își revizitează trecutul, întorcându-se la câțiva oameni și într-o țară, Franța, care seamnă cu o stafie. Cunoscutul scriitor francez a revenit în prim-plan cu acest roman despre ratare și căutare, o meditație puternică despre lumea noastră și pierderile ei, tulburătoare pentru omul din mileniul III.

 

8.„Cartea iluziilor” de Paul Auster

Reluat recent la Editura Art, care i-a creat scriitorului american o serie de autor, volumul acesta mai vechi al lui Paul Auster, care a semnat cel mai recent capodopera „4321”, merită să ajungă la cât mai mulți cititori.  Roman ce se dezvoltă în jurul unei intrigi, să zicem, polițiste, „Cartea iluziilor” țintește sus și reușește: ne convinge să rătăcim prin lume, în căutarea unor filme pierdute, pe urmele unui actor dispărut cu mult timp în urmă. Tragicul își arată însă latura comică numai dacă îi dai o șansă și rămâi vigilent și deschis la ceea ce numim, banal, neașteptat. Eleganță, ironie și mai ales subtilitate – iată ce va așteaptă în această ficțiune în care, într-adevăr, iluziile sunt peste tot.

9.„A fost odată un râu” de Diane Setterfield

Iată acum un cu totul alt tip de roman, unul care îi oferă cititorului o întoarcere la farmecul poveștilor ce cuceresc pe oricine. „A fost odată ca niciodată un han așezat pașnic la Radcot, pe malul Tamisei, cale de-o zi lungă de mers de la izvor până acolo. La vremea poveștii ăsteia se înșirau multe hanuri în susul apei și în oricare găseai cu ce să te cherchelești, însă fiecare te întâmpina cu o desfătare numai a lui, pe lângă berea și cidrul de toate zilele”, aflăm din prima pagină. Recent ajunsă în librăriile din România, a treia carte a lui Diane Setterfield, căreia i s-a publicat la noi și cunoscutul volum „A treisprezecea poveste”, se bucură de succes în rândurile cititorilor și are câte ceva de oferit pentru fiecare. Atmosferă și suspans are din plin, cu ajutorul lor construindu-se o poveste ce se desfășoară pe fundalul pitoresc al epocii victoriene.  Mitologia Tamisei și imaginarul ei sunt folosite abil de scriitoare, care știe pe ce butoane să apese ca să ajungă la sufletul și la mintea cititorului.

10.„Lumina de veghe” de Michael Ondaatje

Autorul cunoscutului roman „Pacientul englez” propune o privire pătrunzătoare asupra maturizării. Atent la dimensiunea necunoscută a existenței, la bizareriile din care se alcătuiesc viețile oamenilor, romanierul ne pune în fața poveștii a doi adolescenți de la Londra. Al Doilea Război Mondial s-a terminat, dar ei se trezesc încurcați într-o poveste amenințătoare, care începe de la o… valiză. Aventuri și spionaj, așadar, dar, de fapt, mult mai mult, într-o carte de citit pe îndelete, cu finețuri destule.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

Page 1 of 9912345...102030...Last »