Rezidențele FILIT pentru autori români. Au început înscrierile
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidentele-filit-pentru-autori-romani-au-inceput-inscrierile/

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) anunţă startul înscrierilor în cadrul rezidenţelor FILIT pentru autori români, program care încurajează creaţia contemporană.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2018

Inițiativa aparține Muzeului Național al Literaturii Române Iași și sprijină șase autori români care vor beneficia de transport, cazare timp de o lună, precum și de o sumă forfetară de 2.000 lei.

Elementul de noutate al programului îl reprezintă colaborarea cu Teatrul „Luceafărul” din Iași, prin care trei dintre locuri sunt destinate în mod special dramaturgilor români. Textele scrise de aceștia în rezidență vor fi prezentate ca spectacole-lectură în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI, 4-11 octombrie 2018).

Referitor la colaborarea din acest an, Oltița Cîntec, teatrolog, director artistic al FITPTI, a declarat: „Cele două mari festivaluri internaționale ale urbei – FILIT și FITPTI – colaborează în edițiile lor din 2018, a VI-a, respectiv a XI-a, în proiectul rezidențelor pentru scriitori, deschizându-se și spre autorii de text pentru teatru. În spiritul identității FITPTI, ne vom orienta tematic spre zona adolescenților și tinerilor și spre formule dramaturgice inovative. Piesele scrise în cursul rezidențelor vor fi prezentate ca spectacole lectură în programul FITPTI din această toamnă.”

Programul cuprinde 6 rezidenţe FILIT la Iaşi (Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi). Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie – 31 octombrie 2018, respectiv 1 iulie-20 septembrie pentru autorii de texte pentru teatru, într-un interval ales de către beneficiar.

Pentru înscriere, autorul/autoarea trebuie să pregătească următoarele:

  1. formular de înscriere, disponibil pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro;
  2. copie după cartea de identitate;
  3. numele proiectului de rezidență și o scurtă descriere (max. 2000 de semne);
  4. curriculum vitae.

Beneficiarii rezidențelor vor avea obligația de a preda un text despre Iași sau o piesă de teatru (texte de min. 10.000 semne), precum și de a participa activ la unul dintre evenimentele culturale ale MNLR Iași pe perioada rezidenței. De asemenea, în momentul publicării, autorul trebuie să menționeze faptul că textul a fost scris cu sprijinul Rezidenței FILIT pentru autori români.

Perioada de înscriere este 19 aprilie – 19 mai 2018, iar dosarele se vor transmite în format electronic la adresa [email protected]. După evaluarea dosarelor, rezultatele vor fi anunţate la data de 27 mai 2018, pe site-urile www.muzeulliteraturiiiasi.ro și www.filit-iasi.ro.

Persoană de contact: Daniela Ștefan (Iași, str. V. Pogor, nr. 4, 700110, tel.: +40  0232.410.340, +40 747.499.400).

Lansate în anul 2016, rezidențele FILIT pentru autori români au drept scop sprijinirea eficientă a creatorilor contemporani. În același timp, rezidențele FILIT vizează și promovarea unor locuri simbolice pentru literatura română din Iași.

Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc în perioada 3-7 octombrie 2018, reunind mari nume ale literaturii și lumii culturale.

 

 

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.