Rodica Mandache semnează „O Carte frumoasă despre un Om frumos”
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-semneaza-o-carte-frumoasa-despre-un-om-frumos/

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinereţea mea şi să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăieşti, ţi-o aminteşti numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărţii despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2021

„Am scris această carte dintr-o durere pe care am simțit-o. Vă rog să o citiți. Pentru că toți colegii mei au dispărut, nu mai sunt. Un om e uitat cu adevărat atunci când nimeni nu-și mai aduce aminte de el. Cartea e un mod de a ne aduna și de a fi împreună cu cei care nu mai sunt.”, a declarat Rodica Mandache, la lansarea volumului său, „O carte frumoasă despre un om frumos”, publicată la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. (https://bit.ly/3id4an0)

Volumul a fost prezentat în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului, standul Cărturești, de către Ludmila Patlanjoglu, teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică: „Această carte e ca o poveste. E cu totul specială. Are o structură mozaicată, e o călătorie în amintiri, în trecut. Aparține unui om care i-a fost prieten autoarei. Rodica Mandache spune despre Ovidiu Iuliu Moldovan, ”inefabilul”, ”inegalabilul”. Era cunoscut pentru moralitate, pentru severitate, dar cine reușea să se apropie descoperea un om blând și tandru. Era un actor făcut pentru roluri principale, dacă era într-un rol secundar făcea astfel încât să fie în prim plan. Care e testamentul lui Ovidiu Iuliu Moldovan? Teatrul, arta, reprezintă o terapie. Noi suntem într-o anticameră a Apocalipsei, trăim în frică. Arta e o salvare pentru minte și suflet. Ovidiu Iuliu Moldovan spunea că cei care fac teatru trebuie să-și asume o condiție eroică, pentru că ei oferă tot. Actorii, oamenii de teatru trebuie să sădească în sufletele spectatorilor binele și speranța”.

„Este o carte despre un actor extraordinar, care ne-a părăsit prea devreme, scrisă într-un stil cum doar Rodica Mandache îl poate avea. E o carte despre libertate și despre eliberare, pentru că autoarea a scris acest volum în pandemie. E o carte de amintiri și de dragoste. Rodica Mandache e un om de cultură cum rar mai întâlnești astăzi, cu o curiozitate vie și un formidabil talent de scotocitor în suflete și biografii. Are o scriitură aparte, aparent simplă, dar cu miez și poezie, care îndeamnă la reflecție”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

Cartea – album cuprinde, pe lângă scrisul inedit al autoarei, cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Liviu Ciulei și mulți alții, dar și fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

Volumul se încheie cu o fotografie în care Ovidiu Iuliu Moldovan pare că își ia la revedere, cu un zâmbet calm și aceeași privire intensă pe care toți cei care l-au văzut jucând și-o amintesc. Sub fotografie, un citat dintr-un interviu al actorului: „Trebuie să ne străduim să ne deschidem inimile și să ne bucurăm că suntem împreună”.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.