Rodica Mandache semnează „O Carte frumoasă despre un Om frumos”
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-semneaza-o-carte-frumoasa-despre-un-om-frumos/

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinereţea mea şi să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăieşti, ţi-o aminteşti numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărţii despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2021

„Am scris această carte dintr-o durere pe care am simțit-o. Vă rog să o citiți. Pentru că toți colegii mei au dispărut, nu mai sunt. Un om e uitat cu adevărat atunci când nimeni nu-și mai aduce aminte de el. Cartea e un mod de a ne aduna și de a fi împreună cu cei care nu mai sunt.”, a declarat Rodica Mandache, la lansarea volumului său, „O carte frumoasă despre un om frumos”, publicată la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. (https://bit.ly/3id4an0)

Volumul a fost prezentat în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului, standul Cărturești, de către Ludmila Patlanjoglu, teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică: „Această carte e ca o poveste. E cu totul specială. Are o structură mozaicată, e o călătorie în amintiri, în trecut. Aparține unui om care i-a fost prieten autoarei. Rodica Mandache spune despre Ovidiu Iuliu Moldovan, ”inefabilul”, ”inegalabilul”. Era cunoscut pentru moralitate, pentru severitate, dar cine reușea să se apropie descoperea un om blând și tandru. Era un actor făcut pentru roluri principale, dacă era într-un rol secundar făcea astfel încât să fie în prim plan. Care e testamentul lui Ovidiu Iuliu Moldovan? Teatrul, arta, reprezintă o terapie. Noi suntem într-o anticameră a Apocalipsei, trăim în frică. Arta e o salvare pentru minte și suflet. Ovidiu Iuliu Moldovan spunea că cei care fac teatru trebuie să-și asume o condiție eroică, pentru că ei oferă tot. Actorii, oamenii de teatru trebuie să sădească în sufletele spectatorilor binele și speranța”.

„Este o carte despre un actor extraordinar, care ne-a părăsit prea devreme, scrisă într-un stil cum doar Rodica Mandache îl poate avea. E o carte despre libertate și despre eliberare, pentru că autoarea a scris acest volum în pandemie. E o carte de amintiri și de dragoste. Rodica Mandache e un om de cultură cum rar mai întâlnești astăzi, cu o curiozitate vie și un formidabil talent de scotocitor în suflete și biografii. Are o scriitură aparte, aparent simplă, dar cu miez și poezie, care îndeamnă la reflecție”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

Cartea – album cuprinde, pe lângă scrisul inedit al autoarei, cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Liviu Ciulei și mulți alții, dar și fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

Volumul se încheie cu o fotografie în care Ovidiu Iuliu Moldovan pare că își ia la revedere, cu un zâmbet calm și aceeași privire intensă pe care toți cei care l-au văzut jucând și-o amintesc. Sub fotografie, un citat dintr-un interviu al actorului: „Trebuie să ne străduim să ne deschidem inimile și să ne bucurăm că suntem împreună”.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.