Rodica Mandache: „Studenţii de acum sunt aproape analfabeţi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-studentii-de-acum-sunt-aproape-analfabeti/

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru emisiunea „Conversaţii esenţiale“ de la Digi 24, actriţa Rodica Mandache spune că este dezamăgită de nivelul învăţământului din România

Un articol de Dan Boicea|18 aprilie 2013

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru emisiunea „Conversaţii esenţiale“ de la Digi 24, actriţa Rodica Mandache a spus că este dezamăgită de nivelul învăţământului din România.

Iată câteva declaraţii făcute de Rodica Mandache:

„Lectura, cititul ar trebui să reprezinte peste 90% din formarea unui actor. Nu se poate fără. Dar studenţii pe care i-am avut de-a lungul timpului şi chiar cei pe care îi am acum, care sunt în anul II, au venit analfabeţi. E un cuvânt tare, dar… ăsta e adevărul. Ei însă nu au nicio vină. Dacă nu-i ghidezi şi nu-i conduci ca pe tramvaie, să-i pui pe şină, ei nu au cum să ştie.

Când au venit, habar nu aveau de literatura rusă. Ştiau doar că trebuie să-i urască pentru că de acolo vine comunismul. Asta e o generaţie frustrată de marea literatură… La mine, asta e a cincea sau a şasea generaţie de studenţi. La început au fost mai aproape de literatură, pe urmă mai departe şi tot mai departe, până au ajuns ca cei de acum să fie aproape analfabeţi. Nu ştiu nimic. Nimic despre nimic. Dar sunt nişte copii buni, care acum ştiu.“

Citiţi şi: Scrisoarea Rodicăi Mandache despre cazul Oana Pellea – Caţavencii

Ce a învăţat de la soţul ei

„Am învăţat foarte mult de la soţul meu (n. r. – un foarte cunoscut şi talentat fotograf) pentru că el era altfel decât toată lumea. În primul rând, avea acea transfigurare a banalului. El vedea întotdeauna ceva frumos, ceva extraordinar, miraculos, într-un loc în care eu nu vedeam nimic. Şi chiar la sfârşit, când era foarte bolnav şi ne plimbam aşa puţin ca să ia aer, s-a oprit odată în faţa unui pom, era iarnă şi pomul era negru, era ca un ciot. Şi el zice: «uite-l cum respiră, uite-l cum se luptă să mai existe puţin». Şi, în general, pozele lui cele mai emoţionante erau despre oameni bătuciţi de viaţă, apăsaţi dar care aveau ceva special. Reuşeau să facă faţă.“

„N-am fost o mamă grozavă“

„Din partea Dianei (n.r. – fiica sa) nu am avut decât lucrurile cele mai bune, pentru care nici nu eram pregătită. Căci trebuie să fii pregătit pentru un necaz, dar trebuie să fii pregătit şi pentru o mare bucurie. Ea a făcut lucrurile ca şi cum s-a născut pe lume să-mi lumineze mie calea. Dar eu n-am ştiut să-mi cresc copilul. N-am fost o mamă grozavă, n-am făcut sacrificii pentru copil. Eu nu din cauza carierei n-am fost o mamă bună. Pur şi simplu n-am fost o mamă bună. Nu ştiu cum. Nu e un alint, nu e o strâmbătură. Ea e complet altfel decât mine. E mult mai deşteaptă decât mine.“

„Eu sunt un om foarte puţin frumos, din punctul meu de vedere. Sunt egoistă, sunt extrovertită, îmi doresc să fiu tot timpul acolo, în mijloc. Dar asta cred că e şi benzina care intră în motor şi te face să mergi înainte şi să cauţi lucruri deosebite.“

Rodica Mandache
actriţă

În deschiderea articolului, fotografie din spectacolul „Un tramvai numit Dorinţă“, realizată de Octavian Tibăr

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

18
/11
/14

Pe cât sunt de frecvente expozițiile de grup în lumea artistică, pe atât sunt de rare cele omogene ca valoare și concepție, căci un astfel de proiect necesită ca un grup de artiști capabili să-și pună laolaltă viziunile personale în subordinea unei idei comune, iar rezultatul să fie unitar și din punct de vedere al formei.

17
/11
/14

În acest an, Rusia va fi prezentǎ ȋn calitate de invitat de onoare la Targul Gaudeamus (19-23 noiembrie), cu un stand de peste 1.000 de cărți provenind de la cele mai importante edituri din Federația Rusǎ și cu un bogat program de activitǎți culturale.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

17
/11
/14

Art Out dorește să reunească toți pasionații de artă și să deschidă orizontul artistic al celor neinițiați. Descoperiți tainele vechilor maeştri, aflând istoria unor monumente şi a unor colecţii de artă. Experimentați fascinantul drum al artei printr-o serie de ateliere care vor avea loc în perioada noiembrie-decembrie.

17
/11
/14

Tom şi Jerry, Lecţia de violoncel, Două loturi, Conversaţia după înmormântare, Copilăria lui Bach, Mincinosul, Meşteşugul vieţii, Comedie de modă veche, Bună seara, domnule Wilde, Zelda, Povestea lui Jeste şi multe alte spectacole pe scenele bucureştene, în perioada 17 - 23 noiembrie

17
/11
/14

Casa de Producție TVR a programat în această seară un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române – “Dimineața pierdută”, o dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul cu acelaşi nume de Gabriela Adameşteanu. Spectacolul, preluat de la Teatrul L. S. Bulandra, poate fi urmărit luni, 17 noiembrie, de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2.