Rodica Negrea: „Nu ştiu sigur cât sunt de actriţă astăzi, dar ştiu sigur că sunt spectator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-negrea-nu-stiu-sigur-cat-sunt-de-actrita-astazi-dar-stiu-sigur-ca-sunt-spectator/

Invitată în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, actriţa Rodica Negrea a vorbit despre cel mai recent rol al său, din spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Mic, despre debut şi despre familie.

Un articol de Corina Vladov|15 mai 2013

Invitată în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, actriţa Rodica Negrea a vorbit despre cel mai recent rol al său, din spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Mic, despre debut şi despre familie.

La începuturile carierei ei au stat trei mari nume: Olga Tudorache, Cătălina Buzoianu şi Dinu Săraru, adică o actriţă, un regizor şi un director de teatru, iar spectacolul a fost un mare succes – „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“.

„Pentru mine a fost o încercare teribilă pentru că eram doar o studentă în anul I. În anul I nu eşti actor. Eram doar o adolescentă care aspira la această meserie. Dar repetiţiile acelea au fost pentru mine o adevărată şcoală de teatru iar Cătălina Buzoianu m-a format ca tip de actor.“

Respect pentru artă

„Eu nu ştiu sigur cât sunt de actriţă astăzi, dar ştiu sigur că sunt spectator. Nu mi-am pierdut această condiţie, această bucurie. Sunt chiar uimită când mulţi dintre colegi îşi permit să-şi dea cu părerea şi spun despre una, despre alta, fără să aibă informaţie minimă despre un spectacol. Eu nu pot să cred că poţi să mergi înainte, fără să ştii ce e în jurul tău, sub orice formă – de la spectacolele astea underground, până la cele care vin invitate în Festivalul Naţional, spre exemplu. Totul e de văzut, înveţi de peste tot.“

Despre familie

Despre soţul său, actorul Dinu Manolache, dispărut prea devreme, la doar 43 de ani, vorbeşte şi acum, la 15 ani de la moartea acestuia, cu foarte mare greutate. Căci suferinţa este încă foarte puternică: „E un capitol, un subiect, un sentiment pe care mi-e greu să-l desfac. Dar pot doar atât să spun: m-a făcut să înţeleg şi să accept că e pregătit.“

Fiica ei şi a lui Dinu Manolache, Ilinca, şi ea actriţă, şi care joacă alături de mama ei în spectacolul de la Teatrul Mic, este fiinţa care a ajutat-o cel mai mult să depăşească momentele grele: „Ilinca seamănă foarte tare cu el. Ea e cu totul altfel decât mine. Felul în care m-a ajutat să trec peste tristeţi şi lacrimi l-a moştenit de la Dinu. El avea un fel de sănătate, o stare de bine. Aşa e şi ea… trăieşte bucuria foarte sănătos şi nu lasă niciodată să se vadă tristeţea.“

Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale“, pe postul Digi 24.

Foto: Digi 24

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.