„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/roman-teatral-de-mihail-bulgakov-la-teatrul-national-de-televiziune/

În această seară, de la ora 20.00 şi luni 26 septembrie, de la ora 01.10, TVR 2 difuzează spectacolul „Roman teatral” (regia şi adaptarea tv – Vitalie Lupaşcu), dramatizarea textului omonim semnat de Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi ai secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

La 125 de ani de la nașterea dramaturgului Mihail Afanasievici Bulgakov, Teatrul Național de Televiziune difuzează pe canalele TVR, în săptămâna 19-25 septembrie, spectacolul „Roman teatral”.

Unul dintre cei mai importanţi şi mai valoroşi scriitori ruşi ai secolului XX, Mihail Bulgakov, este prea puțin cunoscut marelui public din România. Spectacolul oferă ocazia telespectatorilor din toată ţara să vadă dramatizarea ultimului text al acestui mare novator al prozei şi al teatrului modern, realizată de regizorul Vitalie Lupaşcu.

Roman teatral (1936-1937) finalizează trilogia autobiografică a prozei bulgakoviene (Însemnările unui tânăr medic – Însemnări pe manşete) şi poate fi considerat testamentul spiritual al scriitorului, prin care îşi exprimă, în forma cea mai coerentă şi pregnantă, viziunea sa asupra creativităţii şi artei.

Întregul spectacol se centrează pe raportul dintre sistem şi personalitate într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul neofitului în ale teatrului – Maxudov.

Maxudov, un tânăr autor, scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman mai apoi transformat într-o piesă, urmând a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, Teatrul i se relevă scriitorului ca o lume total nouă şi ciudată, o lume kafkiană, guvernată de propriile sale legi, legi absurde, de neînţeles, în virtutea cărora îi este mutilată atât opera, cât şi visul libertăţii.

„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov – Distribuţie:

Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana roman teatralDănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

Spectacol al Casei de Producţie TVR 2013

Program difuzare

TVR 2: luni, 19 septembrie, ora 20.00 și luni 26 septembrie, ora 01.10

TVR 3: sâmbătă 24 septembrie, ora 20.00 și duminică 25 septembrie, ora 8.00

TVR Moldova: sâmbătă, 17 septembrie, ora 17.30

TVR Internațional: duminică 25 septembrie, ora 18.00

TVR HD: luni 19 septembrie, ora 20.00 și marți 20 septembrie, ora 13.00

Foto: Roman teatral – tvr.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.