Romania, la Clermont-Ferrand pentru al șaptelea an consecutiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-clermont-ferrand-pentru-al-saptelea-an-consecutiv/

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent şi anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociaţiei ESTE’N’EST, care organizează pentru a şaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2015

Romania, la Clermont-Ferrand / Ajuns anul acesta la a 37-a ediție, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand este cel mai important eveniment dedicat în exclusivitate filmului scurt și reprezintă, de asemenea, unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire între profesioniștii din industria cinematografică din întreaga lume.

Peste 20 de scurt metraje produse în 2014 sunt prezentate în cadrul marketului și pe platforma online special creată de ESTE’N’EST, ce le oferă invitaților festivalului — producători, distribuitori, agenți de vânzări — informații complete despre acestea.

Selecția din acest an cuprinde titluri precum „Artă”, în regia lui Adrian Sitaru, distins cu premiul Louis Le Prince pentru cel mai bun scurtmetraj din competiția Festivalului Internațional de Film de la Leeds, sau „Cai putere”, în regia lui Daniel Sandu, prezent în cadrul a numeroase festivaluri internaționale de scurtmetraj precum Pardi di domani – Locarno, Vilnius Film Shorts, Cottbus, Brest Short Film Festival, Cinessonne sau Leuven IFF.

Din selecție face parte și „Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră”, distribuit în cinematografele din România de Freealize și compus din patru scurtmetraje ce reunesc nume importante din lumea filmului românesc, precum Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Rodica Lazăr.

Cele patru titluri sunt „O lume nouă”, în regia Luizei Pârvu, „Trece și prin perete”, regizat de Radu Jude și distins cu o mențiune specială în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, „Kowalski”, regizat de Andrei Crețulescu, ce a primit anul trecut titlul de Cel mai bun scurtmetraj la Zagreb Film Festival, și „Să mori de dragoste rănită!”, în regia Iuliei Rugină, distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

România este reprezentată în cadrul competiției internaționale de scurtmetrajul ”Sthorzina”, în regia lui Dan Radu Mihai, produs de Elefant Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei în coproducţie cu Serbia. Filmul urmărește povestea a doi copii dintr-un sat aflat lângă Dunăre, la granița dintre România și Serbia, și îi are în distribuție pe actorii Remus Mărgineanu, Șerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac și copiii Andrei Rotaru și Pavle Cemericik.

Foto: Romania,  Clermont-Ferrand – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.