Longevitatea, între mituri și adevăruri
https://www.ziarulmetropolis.ro/longevitatea-intre-mituri-si-adevaruri/

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum şi tehnici de meditaţie promit creşterea duratei de viaţă sau, mai mult, recuperarea sănătăţii şi un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2023

Peter Attia, autorul volumului „Outlive. Știința și arta longevității”, publicată de Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, și-a câștigat renumele unui expert de top în știința longevității, deși abordarea sa este pe cât de inovatoare, pe atât de surprinzătoare.

Absolvent al Facultății de Medicină a Universității Stanford, specializat în chirurgie oncologică, Peter Attia și-a dedicat întreaga carieră aprofundării științei longevității – o misiune provocatoare, pentru că studiile aplicate ar dura mai mult decât viața unui om! Cercetările asupra centenarilor nu au adus nici ele multe răspunsuri la complexa problematică a longevității, pentru că mulți dintre aceștia fumau, beau zilnic, nu făceau mișcare și – în general – contraziceau toate principiile de viață sănătoasă.

Care este totuși avantajul lor? Au câștigat la „loteria genetică”, este de părere doctorul Peter Attia. Elementul comun al tuturor centenarilor din orice colț de lume s-ar afla este că reușesc să întârzie cu aproximativ două decenii apariția bolilor cronice. „Trebuie să găsim o modalitate de a trăi mai mult fără boli”, spune medicul american, care consideră că medicina actuală nu se concentrează suficient pe prelungirea duratei sănătății, ci mai mult pe tratarea bolilor când acestea apar. Peter Attia propune nu o medicină preventivă, ci una proactivă, cu „potențialul nu doar de a schimba vieți individuale, ci și de a alina cantități enorme de suferință din toată societatea noastră”.

Viața, un drum cu sens unic

În ultimele decenii de viață, majoritatea oamenilor se confruntă cu una sau mai multe dintre afecțiunile specifice vârstei, cu „cei patru călăreți”, cum îi numește specialistul în longevitate: „Bolile cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative sau diabet de tip 2 și disfuncțiile metabolice aferente”. Viața este un drum cu sens unic, iar ceea ce putem spera, pe lângă prelungirea duratei de viață, este și prelungirea stării de sănătate. Aceasta înseamnă de fapt longevitate.

Peter Attia detaliază, folosindu-se de argumente științifice, care sunt principalii aliați ai longevității. Paradoxal, prima pe listă este mișcarea, urmată apoi de nutriție. „Obișnuiam să pun pe primul plan nutriția în detrimentul oricăror altor aspecte, dar acum consider că mișcarea este cel mai puternic medicament pentru longevitate din arsenalul nostru, atât în ceea ce privește durata de viață, cât și cea a stării de sănătate”, spune Peter Attia.

„Somnul a primit în sfârșit atenția pe care o merită”, subliniază doctorul american, care plasează odihna de noapte pe locul al treilea ca importanță strategică pentru longevitate.

Nu în ultimul rând, sănătatea emoțională joacă un rol semnificativ în creșterea duratei și calității vieții.

„De ce ai vrea să trăiești mai mult, dacă ești așa de nefericit?”

Întrebarea directă și oarecum nemiloasă a primit-o chiar Peter Attia de la terapeuta sa. Concentrat pe viața sa profesională, medicul american a ajuns să neglijeze total relațiile cu familia și cu cei din jur, până când acestea s-au deteriorat semnificativ. În acel moment a venit întrebarea psihoterapeutei, care a funcționat ca un semnal de alarmă. „Nu e ciudat că toată viața ta profesională se axează pe încercarea de a-i face pe oameni să trăiască mai mult și, cu toate acestea, nu investești deloc energie ca să te simți mai puțin nefericit, ca să suferi emoțional mai puțin?” A urmat un proces dificil de corectare a comportamentului, de vindecare a relațiilor, care poate servi „ca poveste moralizatoare” pentru cititori, după cum sugerează însuși autorul.

Fondatorul centrului medical Early Medical, Peter Attia mărturisește că zilnic îi trec pragul persoane cu probleme fizice și de longevitate înrădăcinate în sănătatea emoțională. Acesta este unul dintre factorii de risc care se agravează pe măsura înaintării în vârstă. „Traiul de unul singur sau senzația de singurătate sunt legate de un risc mult mai ridicat de deces”, observă medicul american, care atrage atenția că „e posibil ca sănătatea emoțională să reprezinte cel mai important ingredient al duratei stării de sănătate”.

Cu un echilibru remarcabil între rigoare științifică și ușurința lecturii, contrabalansând abordarea serioasă cu umor și rezultatele cercetărilor cu exemple din propria viață, Peter Attia oferă cititorilor volumului  „Outlive. Știința și arta longevității un manual practic, foarte util, care ne învață nu doar cum să trăim mai mult, ci și astfel încât să ne bucurăm de fiecare an al vieții.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.