România reprezentată la Oscarurile Europene de TOUCH ME NOT
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-la-oscarurile-europene-de-touch-me-not/

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2018

Filmele nominalizate au fost vizionate și votate în ultimele două luni de către cei peste 3500 de membri ai Academiei Europene de Film, cineaști, critici de film și profesioniști cu experiență din industria cinematografică europeană.

De 31 de ani, cineaștii europeni, membrii Academiei, nominalizații și câștigătorii se reunesc în fiecare an pentru a celebra cele mai importante realizări cinematografice din Europa. Ceremonia oficială de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc anul acesta în Sevilia, pe 15 decembrie, ora 17 (ora Spaniei) la Teatro de la Maestranza, și va fi difuzată de televiziuni internaționale și prin live streaming online.

“Această ceremonie este mai mult decât o simplă înmânare de diplome — este totodată o demonstrație de deschidere și toleranță, atât de necesare în climatul politic actual tensionat. Prin acest eveniment, comunitatea cinematografică europeană demonstrează importanța și impactul major pe care cultura îl poate avea la nivel socio-politic”, declară președintele Academiei, legendarul regizor de film Wim Wenders.

TOUCH ME NOT va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie 2019.

Ursul de Aur revine în România după un turneu global care l-a purtat deja prin marile festivaluri de film ale Europei, Asiei, Americii și Australiei și după ce a fost deja lansat în cinematografe în Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, urmând să fie lansat în alte peste 20 de țări pe parcursul anului 2019.

Prin intensa controversă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Film de Debut, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care îți trezește conștiința.

Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie (cu sprijinul Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România) – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea unui dialog activ cu publicul internațional.

Manekino Film, producătorul și distribuitorul filmului în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere și în țara noastră, printr-o serie de avanpremiere speciale programate în luna martie a anului viitor.

Filmul s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea presei internaționale, nelăsând indiferentă niciuna dintre publicațiile importante ale lumii. Mai jos câteva citate relevante atât din presa internațională de specialitate, cât și din cea de public:

Potrivit HOLLYWOOD REPORTER, TOUCH ME NOT este “un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

CRITERION: “Una dintre marile descoperiri ale anului 2018.”

Prestigioasa publicație franceză LES INROCKUPTIBLES: “Un film de o rară singularitate. O interogare bulversantă a corpului și a limitelor sale. Cinema-ul ca o experiență terapeutică.”

LA VANGUARDIA, cea mai influentă publicație spaniolă: “Una dintre cele mai radicale și fascinante propuneri de la Berlinala de anul acesta. O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității.”

“Un amestec de realitate și ficțiune, TOUCH ME NOT este, înainte de toate, o invitație la dialog”, spune regizoarea Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie pentru a te pune în <pielea> Celuilalt.”

TOUCH ME NOT este produs de MANEKINO FILM (Romania), în coproducție cu ROHFILM PRODUCTIONS (Germania), PINK (Republica Cehă), AGITPROP (Bulgaria), LES FILMS DE L’ÉTRANGER (Franța).

Foto: Touch Me Not – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.