Romeo şi Julieta, la Târgoviște – un spectacol de marionete reuşit 
https://www.ziarulmetropolis.ro/romeo-si-julieta-la-targoviste-un-spectacol-de-marionete-reusit/

Pe o scenă fără decoruri şi fumigene,  cu actori păpuşari îmbrăcaţi în costum negru şi pălărie, cu sforile marionetelor în mâini, muzică live, aşa a început spectacolul cu piesa “Romeo şi Julieta” după William Shakespeare de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. 

Un articol de Monica Andrei|9 martie 2016

Irina Niculescu este fiica Margaretei Niculescu, care este preşedinte de onoare al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette), şi a pus bazele secției de păpuși a Teatrului “Ţăndărică” din Bucureşti, în 1949. Prin anii ‘80 Irina Niculescu lucra cu muzicieni, cu mini-marionete, în spaţii neconvenţionale, spectacole ce aveau la bază texte contra regimului. În prezent trăieşte în SUA la Chicago. Pentru spectacolul amintit, a compus scenariul după piesa lui Shakespeare şi semnează regia. Muzica live compusă de George Puiu asociată cu tehnologia marionetelor create de John Lewandowski completează povestea de dragoste a eroilor.

“Romeo şi Julieta” este povestea celor doi adolescenţi îndrăgostiţi, din Verona, ei făcând parte din cele două familii rivale, Montague și Capulet, care se urau de multă vreme. Tatăl Julietei hotărăşte să-şi căsătorească fata cu Paris. Ca să preîntâmpine mariajul, Julieta se confesează lui Lorenzo, iar  călugărul îi oferă o sticluță cu somnifer. Lumea creade că a murit, este depusă în cavoul familiei.

Acolo urma să îl întâlnească pe Romeo după trezire, ca să fugă împreună în lume, însă prinţul nefiind anunţat la timp de ceea ce a pus la cale Lorenzo, crede că s-a sinucis, scoate otrava din buzunarul ei și o bea. După ce-şi face efectul somniferul, Julieta se trezește, îl vede pe Romeo mort, se străpunge cu pumnalul.

Păpuşarul are o meserie grea, trebuie să fie actor, bun dansator, să cânte şi să mânuiască în acelaşi timp, păpuşa. Din toată distribuţia formată din actorii păpuşari: Daniel Burcea (Romeo), Ana-Maria Calita (Julieta) Cristina Dumitra (Lady Capulet), George Simian (Capulet şi Mercuţio) Daniela Ruxandra Mihai (Doica) Monalisa Toncu (Benvolio), Cristina Dumitra (Tybalt) care dă frâu liber poveştii pe scenă, numai Cornel Jipa, în rolul preotului nu este actor păpuşar, şi s-a descurcat admirabil.

Regizoara introduce în spectacol vânzătorul de ziare, cu trimitere la realitatea toxică a ştirilor de azi, rol interpretat de Monalisa Toncu, care face senzaţie când interacţionează cu sala prin marioneta sa.

Recenta premieră din programul “Atomul Shakespeare” regizată de Irina Niculescu este un spectacol reuşit de marionete, prezentat într-o formulă nouă, cu o punte interesantă între păpuşă, spectator şi celelalte arte.

FOTO: Maria Ștefănescu

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.