Room, marele premiu la Festivalul de la Toronto
https://www.ziarulmetropolis.ro/room-marele-premiu-la-festivalul-de-la-toronto/

Lungmetrajul „Room”, realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People’s Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Prestigiosul trofeu a fost câştigat în trecut de filme care s-au impus ulterior la gala premiilor Oscar, precum „Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire”, „Discursul regelui/ The King’s Speech” şi „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”. La ediţia din 2014, People’s Choice Award a revenit filmului „The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game”.

Filmul „Room” a avut la bază un roman scris în 2010 de scriitoarea irlandeză Emma Donoghue, care locuieşte în prezent în Canada.

Atât pelicula, cât şi cartea spun povestea unui băiat, Jack, al cărui univers existenţial se reduce la încăperea minusculă în care este ţinut în captivitate timp de cinci ani, alături de mama lui, dar şi provocările pe care cei doi le au de înfruntat în lumea reală, după ce reuşesc să evadeze.

Filmul „Room” îi are în rolurile principale pe actorii Brie Larson şi Jacob Tremblay.

Premiul publicului pentru cel mai bun documentar a fost câştigat de pelicula „Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom”, de Evgeny Afineevsky, produsă de platforma online Netflix.

Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a premiat la rândul ei două producţii cinematografice: „Eva Nová”, de Marko Škop, în secţiunea Discovery, şi „Desierto”, de Jonás Cuarón şi cu Gael Garcia Bernal în rolul principal, în secţiunea Special Presentations.

Festivalul de la Toronto, cel mai amplu eveniment cinematografic de acest gen din America de Nord, reprezintă adeseori o rampă de lansare pentru filmele implicate în cursa pentru câştigarea premiilor Oscar.

Foto: Room – cinemagia

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.