Ruxandra Donose, lăudată de cele mai mari publicații din lume
https://www.ziarulmetropolis.ro/ruxandra-donose-laudata-de-cele-mai-mari-publicatii-din-lume/

Mezzosoprana Ruxandra Donose a fost elogiată în presa internaţională ca urmare a interpretării rolului Compozitorul în spectacolul de operă „Ariadna din Naxos”, de Richard Strauss, la Royal Opera House Covent Garden din Londra.

Un articol de Liliana Matei|6 iulie 2014

„Mezzosoprana română Ruxandra Donose îmbină în mod charismatic lucrurile în rolul Compozitorului, cu o minunată şi pură linie melodică; modul în care Donose combină sunetul ei cu cel al (rolului, n.r.) Zerbinetta al lui Jane Archibald – când realizează că sunt o emoţionantă imagine în oglindă – crează o magie ciudat-delicată”, a scris publicaţia The Independent, despre prestaţia Ruxandrei Donose.

„Ruxandra Donose a realizat rolul Compozitorului cu deosebită presiune şi greutate, exprimând din plin frustrările sale că planurile pentru operă sunt modificate şi demonstrând că nu este un lucru uşor de realizat”, a scris şi The Classical Source.

De asemenea, publicaţia The Guardian a notat: „Ruxandra Donose este un Compozitor înflăcărat, vocea sa este strălucitoare”.

Totodată, publicaţia The Stage a scris despre devotamentul pasionat şi tonurile bogate pe care mezzosoprana Ruxandra Donose le evidenţiază în rolul său.

Povestea din spatele „Ariadnei din Naxos” spune că, la începutul secolului al XIX-lea, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Viena organizează o serată muzicală, pentru care a comandat o lucrare de operă. Încurcăturile se ţin lanţ, fapt pentru care artiştii lirici sunt nevoiţi să prezinte opera în faţa invitaţilor serii, în paralel cu derularea unui moment de circ. Aşadar, o operă în operă în care povestea personajelor antice (Ariadna, Bacchus etc.) se împleteşte cu comicul de situaţie.

În stagiunea urmatoare, Ruxandra Donose este invitată să intepreteze acelaşi rol alaturi de Renée Fleming, la Covent Garden, Londra.

Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose are o carieră deosebită, parcursul său artistic cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scenele unor importante edificii ale vieţii muzicale printre care: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Opera din Cincinnati, Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall, Bayerische Rundfunk din München, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper din Viena, Opera Naţională Finlandeză, Teatrul „La Fenice” din Veneţia, Opera din San Francisco, Opera din Dallas, Filarmonica din Berlin.

A fost solistă a operelor din Basel (1991-1992) şi Viena (1992-1998), iar dintre dirijorii cu care a avut prilejul să colaboreze se numără Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Donald Runnicles, Placido Domingo, Bertrand de Billy, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski şi Alberto Zedda.

Foto cu Ruxandra Donose – arhiva personală

04
/10
/16

Opera Naţională Bucureşti deschide noua stagiune cu cu două spectacole excepţionale: Gala Extraordinară de Operă (vineri 14 octombrie, de la ora 19:00) şi Gala Extraordinară de Balet (duminică 16 octombrie, de la ora 19:00). Biletele au fost puse în vânzare de astăzi, 4 octombrie, de la ora 11:00, atât la casa de bilete, cât şi în sistemul online.

03
/10
/16

Compozitorul și dirijorul român Vladimir Cosma și Orchestra Română de Tineret vor susține un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 17.00. Evenimentul din capitala franceză este debutul turneului desfășurat până la 17 februarie 2017 în Franța și Elveția, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

21
/09
/16

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” - Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.

20
/09
/16

Violonista Gyehee Kimdin Coreea de Sud, în vârstă de 23 de ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen.

16
/09
/16

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 18.40, la TVR 2 (şi în simulcast la TVR HD şi online la TVR+), melomanii sunt invitaţi să urmărească “Sommernachtskonzert” - evenimentul cultural al verii orgnizat la fiecare sfărşit al lunii mai în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn.