S-au anunțat nominalizările Galei Premiilor Radio România Cultural 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-anuntat-nominalizarile-galei-premiilor-radio-romania-cultural-2023/

Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXII-a ediţie, va avea loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Odeon. Este singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România.

Un articol de Liliana Matei|16 martie 2023

Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2022. De asemenea, vor fi acordate două premii speciale și un premiu de excelență.

Gala s-a impus de-a lungul anilor ca un adevărat eveniment de prestigiu, un spectacol în care lumea culturală strălucește și în cadrul căruia publicul îi poate onora cu aplauze pe cei care au performat în domeniile lor.

Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Mircea CĂRTĂRESCU, pentru romanul „Theodoros”, Editura Humanitas, 2022; Bogdan-Alexandru STĂNESCU, pentru volumul „Abraxas”, Editura Polirom, 2022; Florin CHIRCULESCU, pentru cartea „Solomonarul”, Editura Nemira, 2022.

La categoria POEZIE:  Moni STĂNILĂ, pentru cartea „Ofsaid”, Editura Nemira, 2022; Olga ȘTEFAN, pentru „Resursa”, Casa de Editură Max Blecher, 2022; Alina PURCARU, pentru volumul „Tot mai multă splendoare”, Editura Cartier, 2022.

La categoria ARTELE SPECTACOLULUI: Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul „Visul” de Alexa Bacanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului „Zonă de singuranță”; Richard și Robert Balint, pentru rolurile tată-fiu din spectacolul „Fiul” de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, producție a Teatrului Regina Maria din Oradea; Maria Beatrice Tudor pentru proiectul „Dans Nomad”, desfășurat în județul Timiș și produs de compania independentă Unfold Motion din Timișoara.

La categoria FILM au fost nominalizațe producțiile: „R.M.N.’’, scenariul și regia Cristian Mungiu; „Miracol’’, scenariul și regia Bogdan George Apetri; „Oameni de treabă”, scenariul Radu Romaniuc & Oana Tudor, regia Paul Negoescu.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: Suzana Fântânariu pentru expoziția „Durata impură” la Calpe Gallery, Timișoara (curator, Călin Petcana); Ștefan Câlția pentru expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția); Lilian Theil pentru expoziția „O bătrână care zâmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) – Art Safari, București, 23 septembrie-11 decembrie 2022).

La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Federația Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, președinte Cezar Irimia, pentru activitatea de lobby pentru „Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului”; Dr.Mircea Popițiu din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara pentru proiectul „Prevasc”, singura platformă online de prevenție vasculară din România; Mirela Stoeac-Vlăduți din Timișoara, pentru „MV sci-art”, primul centru dedicat artei contemporane și științei.

La categoria MUZICĂ: Diana Rotaru – directorul artistic al  „Festivalului Internațional  MERIDIAN”; Elena Mândru – pentru albumul de jazz – simfonic „Hybrid”; Jurjak (George Petroșel) – pentru albumul „Hoții de vise”, lansat în toamna anului 2022.

La categoria EDUCAȚIE nominalizările sunt:  Viforel Dorobanțu, profesor de fizică, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, din Curcani, județul Călărași, pentru curajul si viziunea cu care vrea să transforme o școală dintr-o comunitate vulnerabilă într-o instituție modernă; Asociația AVATAR din București pentru proiectul F.U.S.I.O.N.- Facem Un Spectacol In Orașul Nostru; UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit „Nabu”.

Accesul la Gala Premiilor Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: [email protected].

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.