S-au pus în vânzare biletele și abonamentele pentru Festivalul KamerArt Experience!
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-pus-%c3%aen-v%c3%a2nzare-biletele-%c8%99i-abonamentele-pentru-festivalului-kamerart-experience/

Prima ediţie a Festivalului KamerArt Experience se apropie de start. Imediat după terminarea Festivalului Enescu, între 26 şi 29 septembrie, Asociaţia KamerArt organizează un eveniment de anvergură.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2019

Cu un concept curajos, acela de a traduce muzica prin alte arte, și într-un spațiu total atipic pentru muzica clasică, peste 30 de tineri artiști vor contribui la conceperea celor patru spectacole din festival. Ultimul etaj al Plant Village, un fost service RATB, va deveni gazda unuia dintre cele mai ambițioase proiecte culturale ale momentului. Publicul se va putea bucura și de mai multe expoziții ce vor fi amplasate pe rampele de acces pe care cândva circulau mașini.

În cele patru spectacole, muzica, dansul contemporan, teatrul și artele vizuale vor merge în tandem în încercarea de a oferi publicului o experiență cât mai autentică. Cei 16 instrumentiști invitați, studenți sau absolvenți a opt universități de renume din Europa, se vor împărți în patru formații camerale și vor bucura publicul cu lucrări deja consacrate în lumea muzicii, dar și cu compoziții contemporane cântate în premieră absolută. Printre artiștii invitați se numără inclusiv un artist de Hip-Hop ce se va transforma în scenarist. De asemenea, publicul va avea ocazia să întâlnească și să confrunte arta virtuală cu ajutorul unui joc video dedicat telefoanelor mobile ce va spune povestea lui Bela Bartok într-un mod cu totul neașteptat. Alte două performence-uri vor fura privirile spectatorilor prin dans și arte vizuale.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua bilete.ro, studenții, elevii și grupurile de minim 5 având o reducere de 40%.

Programul festivalului:

Trio Moldo Crescendo, format din Dan-Iulian Druțac, Constantin Borodin și Marcel Lazăr, va deschide festivalul cu o lucrare compusă de Sebastian Androne, compozitor și masterand la Zürich University of the Arts, secția muzică de film . În a doua parte a spectacoului publicul va putea să vadă muzica din două perspective. Sculptorul Ovidiu Toader va modela și pictorul Dumitru Glodeanu va picta, totul întâmplându-se live, în timp ce pe scenă vor răsuna acordurile celui de-al doilea Trio “Elegiac” al lui Sergei Rachmaninoff. Tot în prima zi de festival va fi lansat jocul “The search of Bela Bartok”.

Experiența spectatorilor ce vor lua parte la cel de-al doilea spectacol va începe încă de acasă. Creatorii jocului au tradus “Contrastele” lui Bela Bartok printr-o poveste, iar publicul va avea ocazia să ajungă într-o lume fantastică, povestea finalizându-se în sala de concert când Cristian Sandrin, Radu Greluș și Sabin Penea vor interpreta lucrarea lui Bartok. Totuși, nici în această seară nu vor lipsi premierele. Unde începe muzica și unde se termină mișcarea? De unde vine sunetul? Unde se termină corpul actorului și de ce vocea lui sună precum coarda unui pian? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările pe care compozitoare Sânziana Dobrovicescu le va ridica la fileu publicului. Pe scenă va apărea și actrița Daciana Voinescu care, împreună cu interpreții vor îndemna publicul să reflecteze asupra spațiului contemporan printr-o lucrare ce aparține genului teatrului instrumental.

Pentru cea de-a treia seară, Oza (Octavian Gheorghe), membru al formației rap Steleverzi, a fost provocat de către organizatori să scrie un scenariu de teatru sub forma unui one woman show  în care muzica și teatrul să se afle într-o simbioză perfectă. Astfel, Elisa Pîrvan, proaspăt absolventă a U.N.A.T.C., va avea drept coloană sonoră muzica Cvintetului lui Alfred Schnittke, interpretat de Nicolae Dobrovicescu, Andrei Radu, Sorin Spasinovici, Izabela Ghergu și Daria Tudor. Spectacolul va debuta cu lucrarea “Experience”, compusă de Eduard Boboia, cunoscut și pentru muzica din documentarul SW!M.

29 septembrie, ultima zi de festival, va debuta cu lucrarea tânărului Mihai Codrea. Cum ar arăta oare un desen care să reiasă din cele trei puncte unite pe o hartă? Ei bine, desenul nu o să fie făcut din linii și puncte, ci prima oară din sunete. Festivalul se va încheia cu muzica lui Sergei Prokofiev. Coregrafa și dansatoarea Cristina Liliendfild a conceput un spectacol de dans pentru Cvintetul în sol minor al celebrului compozitor rus, mai exact: vioară, violă, contrabas, clarinet și oboi. Afișul va fi completat de cinci dintre cei mai importanți membri ai Orchestrei Române de Tineret: concert maestrul orchestrei – Radu Dunca, șefii de partidă de la violă și contrabas – Georgiana Bordeianu, respectiv Daniel Dumitrană, dar și de doi instrumentiști ce ocupă foarte des postul de prim oboi repectiv prim clarinet – Doris Iorga și Andrei Văleanu.

*Eveniment cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

06
/04
/16

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

06
/04
/16

Rolling Stones lucrează la un nou album, unul de blues, cu piese noi și versiuni clasice, care ar putea fi lansat înainte de sfârșitul anului.

05
/04
/16

Începând din data de 4 aprilie 2016, dirijorul Tiberiu Soare asigură conducerea interimară a Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al domnului Răzvan Ioan Dincă, conform unui Ordin emis de către Ministrul Culturii.

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.