„Să râdem cu Nea Mărin”, de Amza Pellea, prezentat publicului de Oana Pellea şi Irina Margareta Nistor
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-radem-cu-nea-marin-de-amza-pellea-prezentat-publicului-de-oana-pellea-si-irina-margareta-nistor/

Actriţa Oana Pellea şi criticul de film Irina Margareta Nistor vor prezenta sâmbătă, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, cartea „Să râdem cu Nea Mărin”, de Amza Pellea. Volumul a fost unul dintre bestseller-urile Târgului Internaţional Gaudeamus 2014.

Un articol de Petre Ivan|11 decembrie 2014

Volumul „Să râdem cu Nea Mărin”, de Amza Pellea, unul dintre bestsellerurile de la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură 2014, va fi prezentat sâmbătă, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de actriţa Oana Pellea şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

De asemenea, la întâlnirea de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va participa Lidia Bodea, directorul Humanitas, notează Mediafax.

„De Paşti 2014, am deschis manuscrisele lui. Cu emoţie, chiar cu teamă. Teamă că amintirile mă vor întrista, că vor răscoli dorul, că vor învârti lama de cuţit în rana nevindecată a lipsei lui… Dorul a rămas dor, dar m-am trezit că râd în hohote, că râd cu lacrimi citind isprăvile lui Nea Mărin. .. şi din nou, ca în tinereţe, îmi era teamă că voi ajunge la finalul poveştii”, spune Oana Pellea

Foarte puţină lume ştie că textele cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate de el, de Amza. Un umor sănătos, fără pic de vulgaritate, un umor cu o ţâră de poezie, un umor curat. Ţi-e drag să citeşti, dar se mai întâmplă ceva: nu numai că parcă îi auzi vocea, dar ai impresia că îţi şi apare în faţa ochilor Nea Mărin din Băileşti… hâtru, sănătos, vesel. – Oana Pellea

Îndrăgita actriță încheie într-un ton melancolic, în ton cu amintirile despre marele Amza Pellea: „Despre foile ce rămâneau pe birou peste noapte, foile scrise cu cerneală albastră, şi despre mirosul lor, un amestec de miros proaspăt de hârtie, miros de cerneală şi parfumul lui tata, de lavandă, nu se poate povesti”.

Foto: Amza Pellea, Să râdem cu Nea Mărin

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.