Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR va purta numele maestrului Ion Lucian
https://www.ziarulmetropolis.ro/sala-mare-a-teatrului-excelsior-va-purta-numele-maestrului-ion-lucian/

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentaţie specială a spectacolului Cocoşelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială şi regizorală a maestrului Ion Lucian.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2017

Fondat la 1 aprilie 1990, Teatrul EXCELSIOR a început să își desfășoare activitatea în actualul sediu abia începând din anul 2011, când, după îndelungatele eforturi ale maestrului Ion Lucian, trupa Teatrului EXCELSIOR primea în folosință un spaţiu nou, cu o suprafaţă de aproximativ 600 metri pătraţi și o capacitate a sălii de spectacol de 180 de locuri, devenind astfel, după 20 de ani, un teatru cu identitate proprie, construit conform exigențelor moderne și dotat cu două spații de joc.

Începând cu data de 23 noiembrie 2017, sala de la etajul 1 a Teatrului, denumită până acum generic „Sala Mare”, va purta numele lui Ion Lucian, cel care timp de 22 de ani a depus eforturi considerabile pentru ca EXCELSIOR să aibă propria casă și să devină un reper în rândul instituțiilor de cultură dedicate publicului tânăr. Mai mult decât un gest simbolic de reverență dedicat patronului spiritual al Teatrului EXCELSIOR – inaugurarea Sălii Ion Lucian reprezintă un gest necesar de reafirmare a misiunii instituției.

Sala Mare a Teatrului Excelsior

Dezideratul lui Ion Lucian a fost acela de a crea un teatru care să le ofere tinerilor săi spectatori bucuria de a visa și de a asculta povești. Urmând îndeaproape și continuând să dezvolte acest proiect, Teatrul EXCELSIOR este în prezent singura instituție de profil care își dedică activitatea copiilor și adolescenților – două categorii de public pentru care teatrul poate deveni, pe termen lung, o experiență formatoare și modelatoare. „Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru şi nici adulţi”, spunea cu convingere Ion Lucian, artistul care a scris prima filă din istoria Excelsior.

La cea de-a 25-a aniversare a teatrului EXCELSOR, Adrian Găzdaru, actualul manager al Teatrului EXCELSIOR, îi aducea un omagiu directorului fondator: „Un om care a iubit la fel de mult teatrul, aşa cum a iubit copiii, un om care s-a străduit să aducă un strop de bucurie şi de lumină în ochii lor şi să-i înveţe să râdă către soare”.

În cea de-a doua parte a evenimentului din data de 23 noiembrie, actorii Teatrului EXCELSIOR vor prezenta spectacolul Cocoșelul neascultător, o poveste scrisă și pusă în scenă acum mai bine de o jumătate de secol de maestrul Ion Lucian. Montată cu succes în numeroase teatre din țară și de peste hotare, producția face parte din repertoriul Teatrului EXCELSIOR încă de la înființare.

La evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian vor participa personalități din lumea cultural-artistică – actori, regizori și muzicieni care au colaborat îndeaproape cu Ion Lucian, de-a lungul carierei sale.

Foto: Ion Lucian – facebook

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.