Săli pline și proiecții suplimentare la Les Films de Cannes a Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-pline-si-proiectii-suplimentare-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului şi peste 8000 de bilete vândute deja la proiecţiile din festival – acesta este bilanţul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecţii suplimentare pentru filmele Leviathan şi The Tribe

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2014

Les Films de Cannes a Bucarest / Regizorul Sergei Loznitsa, martor direct al evenimentelor din Piața Independenței din Kiev, se va întâlni cu publicul marți, 28 octombrie, de la 20.30, la proiecția documentarului Maidan. Un alt invitat special, Bertrand Tavernier, va sosi în România miercuri.

Unul dintre cei mai influenți distribuitori și producători din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franța) și regizorul Cristian Mungiu vor dezbate despre producție și vânzări de film miercuri, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

La cererea publicului, două filme din programul festivalului vor beneficia de proiecții suplimentare: Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu), care va putea fi văzut și joi, 30 octombrie, de la 23.00, la Cinema Studio, și The Tribe (r. Miroslav Slaboșpițki, Marele câștigător Semaine de la Critique), care va rula joi și de la 22.45, la Cinema Elvira Popescu.

După ce Jacqueline Bisset, Bérénice Bejo, Michel Hazanavicius și Radu Mihăileanu s-au întâlnit cu publicul în weekend, un alt invitat special al festivalului sosește la București: regizorul ucrainean Sergei Loznitsa. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice în Piața Independenței din Kiev, în timpul protestelor.

Les Films de Cannes a BucarestLa Cannes, Sergei Loznitsa a criticat dur regimul lui Vladimir Putin și arestarea unor civili de către serviciile secrete rusești, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov. Cineastul va răspunde întrebărilor spectatorilor marți, 28 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, după proiecția de la 20.30 a documentarului Maidan, într-o discuție la care va lua parte și regizorul Andrei Ujică.

În București sosește și unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă. Miercuri, 29 octombrie, la Cinema Studio, de la 20.30, o proiecție de gală a dramei de război Capitaine Conan (1996), filmată în România acum aproape 20 de ani, va reuni o parte din echipa românească a peliculei.

În următoarele zile, spectatorii vor putea viziona, în premieră, filmele Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), cu Juliette Binoche și Kristen Stewart, Amour Fou (r. Jessica Hausner), Les Combattants (Marele câștigător Quinzaine des Réalisateurs), Force Majeure (r. Ruben Ostlund, Premiul Juriului Un Certain Regard), Mr. Turner (r. Mike Leigh, Premiul pentru interpretare masculină pentru Timothy Spall), Saint Laurent (r. Bertrand Bonello), propunerea Franței la Oscar, Still the Water (r. Naomi Kawase), White God (r. Kornel Mundruczo).

Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest – Doria Drăguşin, Diana Oros

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.