Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online
https://www.ziarulmetropolis.ro/saloanele-sonoro-un-nou-episod-dedicat-rhapsodie-roumaine-disponibil-online/

Rhapsodie Roumaine este al doilea episod al seriei Saloanele SoNoRo şi reprezintă o amintire a unei înregistrări şi o îmbarcare într-o călătorie internaţională în care muzicienii ne ajută să descoperim frumuseţea câtorva dintre cele mai importante lucrări ale lui Enescu.

Un articol de Liliana Matei|12 aprilie 2022

Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (art.raiffeisen.ro) lansează cel de-al doilea episod al Saloanelor SoNoRo: Rhapsodie Roumaine, filmul înregistrării și lansării albumului Rhapsodie Roumaine de către Ensemble Raro, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri. Episodul este disponibil spre vizionare din 11 aprilie, gratuit, pe art.raiffeisen.ro și va putea fi vizionat aici.

Saloanele SoNoRo este un proiect care poartă amprenta proaspătă și creativă a echipei SoNoRo și constă dintr-o serie de cinci filme despre muzică și muzicieni, fiecare dedicat unui subiect care ar fi putut să fie centrul unui salon muzical în alte timpuri, acum transformat într-un salon virtual.

Rhapsodie Roumaine este al doilea episod al seriei Saloanele SoNoRo și reprezintă o amintire a unei înregistrări și o îmbarcare într-o călătorie internațională în care muzicienii ne ajută să descoperim frumusețea câtorva dintre cele mai importante lucrări ale lui Enescu: „Rapsodia Română nr. 1” – într-un aranjament pentru cvartet cu pian și Sonata nr. 3 pentru vioară și pian „dans le caractère populaire roumain“, de o frumusețe unică și de o mare intensitate emoțională.

Episodul doi al Saloanelor SoNoRo, Rhapsodie Roumaine, invită în culisele înregistrării unui album care are în centru una dintre cele mai importante compoziții ale marelui compozitor român George Enescu. Albumul a fost înregistrat de către Gilles Apap – vioară, Alexander Sitkovetsky – vioară, Răzvan Popovici – violă, Bernhard Naoki Hedenborg – violoncel și Diana Ketler – pian și lansat printr-un turneu internațional în 2018, pe cele mai importante scene ale lumii, printre care Carnegie Hall, din New York sau Concertgebow, din Amsterdam.

În film se poate descoperi munca din spatele înregistrării unui album, însă și modul în care artiștii, fiecare provenind dintr-o cultură diferită, l-au perceput pe George Enescu și au relaționat cu muzica sa.

Printre lucrările care vor putea fi ascultate în film se numără:

George Enescu (1881-1955) – Romanian Rhapsody No. 1, în A major, Op.11, arnajament pentru cvartet de pian de Thomas Wally

Béla Bartók (1881-1945) – An Evening in the Village, pentru vioară și pian

George Enescu (1881-1955) – Sonata No. 3 pentru vioară și pian în A minor, Op.25 „dans le caractère populaire roumain”

Béla Bartók (1881-1945) – Duos for Two Violins, Sz.98, arnajament pentru două viole

Béla Bartók (1881-1945) – Dansuri populare românești, Sz.56 pentru vioară și pian

George Enescu (1881-1955) – Nocturne Ville d’Avrayen, pentru cvartet de pian

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansată în luna iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Până în prezent, 150 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma a fost urmărită de peste 250.000 de spectatori virtuali din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale romanești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (14 ani), SoNoRo Arezzo (11 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (3 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

06
/09
/14

Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Asociaţia Culturală “Pro Valores” și Radio România Cultural vă invită în perioada 4 – 12 octombrie 2014, la un regal poetico – muzical.

05
/09
/14

Radio România Muzical şi Ministerul Educaţiei Naţionale au semnat un protocol de colaborare în cadrul căruia proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" devine program naţional în şcoli, începând cu anul şcolar 2014-2015.

01
/09
/14

Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964: „Imediat dupa 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanețelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri!”

01
/09
/14

Promenada Operei 2014: un program de înaltă calitate artistică, o scenografie spectaculoasă, focuri de artificii, mii de spectatori. Toate au contribuit la succesul celui mai mare eveniment în aer liber din capitală dedicat artei lirice, organizat de Opera Naţională Bucureşti, ajuns la a opta ediţie.

31
/08
/14

Într-o serie unică de interviuri, șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și spun de ce România contează!

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.