Samoilă Mârza „Fotograful Unirii“, spectacol și expoziție la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/samoila-marza-fotograful-unirii-spectacol-si-expozitie-la-tnb/

În cadrul Programului Centenarul Marii Uniri, Institutul Cultural Român în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti organizează şi prezintă, în premieră naţională, producţia Teatrului de Artă Deva „Fotograful Unirii“ de Denis Dinulescu,în regia lui Mihai Panaitescu.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2018

Cu acest prilej va fi prezentată expoziția de fotografie și tehnică fotografică de acum un secol „100 de chipuri românești“ de Radu Chindriș, produsă de „Fugașin & Partenerii“.

Samoilă Mârza, interpretat de Rarer Dodiu angajatul Muzeului Unirii din Alba Iulia

Evenimentul este dedicat lui Samoilă Mârza, de la care ne-au rămas puținele și singurele fotografii-mărturie cu delegațiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia, are loc duminică, 4 martie 2018, ora 19:00, la Sala Studio, respectiv în foaierul de la etajul întâi al Teatrului Național București.

Spectacolul Teatrului de Artă Deva, în regia lui Mihai Panaitescu, care a avut o avanpremieră cu public în ianuarie 2018 la Deva, este inspirat din realitate: Samoilă Mârza poate fi numit pe drept cuvânt „Fotograful Unirii“ și este un veritabil erou al acelor vremuri, inclusiv pentru că fotografiile sale cu scene exterioare ale delegațiilor reunite în număr foarte mare pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, au avut un rol major în dovedirea actului de voință populară masivă la tratativele de pace care au consfințit ulterior unirea Transilvaniei cu România.

Din distribuția spectacolului fac parteEugen Pădureanu (Samoilă Mârza), Delia Lazăr (soția lui), Mihai Panaitescu (un militar al Armatei Române), Andreea Pascu (Nepoata României Mârza).

Destinul lui Samoilă Mârza este unul dramatic. Înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia și Galiția, Mârza fixează ororile conflagrației pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare.

Așadar imortalizează doar scenele exterioare. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri“, menționat și în ziarul „Alba Iulia“ din 10 martie.

Albumul a fost prezentat de către delegația română și la Conferința de pace de la Versailles.Spre sfârșitul vieții, sărac și demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceaușescu un album cu fotografiile sale, și are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoțind mereu destinul eroului.

Institutul Cultural Român intenționează să sprijine de-a lungul anului 2018 itinerarea spectacolului Teatrulului de Artă Deva și a unei formule sintetice a expoziției în țară și în străinătate.

„Fugașin&Partenerii“ și-a propus prin proiectul său să realizeze portretele celor mai importanți români ai momentului actualprin tehnica veche a fotografierii pe sticlă, a developării pe colodiu umed și tipăririi pe hârtie din bumbac, precum și realizarea unui album dedicat proiectului.

Foto: Samoilă Mârza „Fotograful Unirii“ – facebook

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.