Sanda Toma şi Victor Rebengiuc se reîntâlnesc în drama „Toţi fiii mei”, pe scena mare a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/sanda-toma-si-victor-rebengiuc-se-reintalnesc-in-drama-toti-fiii-mei-pe-scena-mare-a-tnb/

Pentru o singură reprezentaţie, la final de stagiune, Toţi fiii mei de Arthur Miller, montare de succes, semnată de Ion Caramitru şi „îmbrăcată” scenic de o altă mână de maestru, cea a scenografului Dragoş Buhagiar, revine pe scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, miercuri 10 iunie 2015, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

Spectacolul s-a jucat ultima dată în mai 2013, înainte ca Sala Mare să intre în renovare, iar premiera a avut loc în septembrie 2009.

Victor Rebengiuc şi Sanda Toma, cunoscuţii actori ai Teatrului Naţional se reîntâlnesc cu partituri generoase, într-o dramă puternică, răsplătită cu cel dintâi premiu Tony din cariera lui Arthur Miller. În casa familiei Keller, dramele sunt adânci.

Sanda Toma Piesa anunţă temele predilecte ale celebrului autor: vina, culpabilizarea, durerea, moartea, regretul şi moralitatea unor alegeri.

„Toţi fiii mei reprezintă un reproş dramatic, sălbatic şi înduioşător pe care Arthur Miller îl aduce lumii care se îndepărtează din interes, din perversiune, din nebunie, de ceea ce omului îi este dat prin naştere: iubirea de aproapele său şi respectul pentru adevăr”, apreciază Ion Caramitru.

În Toţi fiii mei, Victor Rebengiuc interpretează cu măiestrie şi fineţe drama unuiinfluent om de afaceri aflat în situaţia de a se justifica în faţa celui pentru care a ridicat un întreg „imperiu”: fiul său, în timp ce Sanda Toma o întruchipează pe Katty Keller, punctul de echilibru al familiei.

Alături de cei doi mari artişti, publicul îi va întâlni pe alţi cunoscuţi actori ai teatrului, din generaţii diferite: Dragoş Stemate, Costina Ciuciulică/Fulvia Folosea, Vivian Alivizache/Victoria Dicu, Dorin Andone, Ioan AnSanda Toma drei Ionescu, Gavril Pătru, Irina Cojar şi până la copilul Aris Bănuţoiu.

Muzica originală a spectacolului îi aparţine lui Vlaicu Golcea, light designul este semnat de Chris Jaeger, iar multimedia de Daniel Gontz.

Aşa cum nota presa americană, la data premierei absolute, „dacă tot ce ni se oferă la ultima cădere a cortinei, în ciuda fermităţii acţiunii lăuntrice, e o întrebare mai curând decât un răspuns, aceasta se întâmplă pentru că există întrebări grave pe care nu le putem ocoli… Domnul Miller a îndrăznit să şi le pună”.

Iar publicul rezonează şi astăzi la fel de atent, pentru că „Toţi fiii mei sună pentru România ca un clopot de alarmă vis-à-vis de mugurii promiţători ai societăţii de consum”, avertizează Ion Caramitru, regizorul spectacolului.

Stagiunea 2014-2015 a Teatrul Naţional din Bucureşti se închide duminică 14 iunie.

Foto: Sanda Toma şi Victor Rebengiuc, Toţi fiii mei – Augustin Bucur, tnb,ro,

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

12
/05
/23

Colegi, prieteni pe scenă și în viață, actori legendari ai teatrului românesc – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Emilia Dobrin, Mircea Diaconu și Dana Dogaru – au împărtășit aseară, pe scena Teatrului Nottara, amintiri, povești de la repetiții și din culise despre inegalabilul George Constantin, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 3 mai, 90 de ani.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.

11
/05
/23

Ediția a XXIX-a a Festivalului Bacău Fest Monodrame s-a încheiat miercuri și a reunit câteva mii de spectatori, în cele șase zile de spectacole, conferințe, lecturi și dezbateri.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

La Sibiu a avut loc cea de-a doua conferință de presă prilejuită de Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (FITS), la cea de-a treizecea ediție. Evenimentul a fost susținut de Constantin Chiriac, Președintele FITS și directorul general al TNRS. Acesta a anunțat principalele sezoane din cadrul #FITS30 și a prezentat principalii parteneri.

11
/05
/23

Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera piesei Casa curată de Sarah Ruhl, un spectacol de Felix Alexa în care actorii Irina Movilă, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Sandra Ducuţă, Lamia Beligan întruchipează personajele cunoscutei autoare americane. Scenografia este semnată de Ştefan Caragiu.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.