Sergiu Matis -„Extinction Room (Hopeless.)”, o instalaţie audio performativă despre păsări dispărute și ideea de natură în societatea occidentală
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-matis-extinction-room-hopeless-o-instalatie-audio-performativa-despre-pasari-disparute-si-ideea-de-natura-in-societatea-occidentala/

Extinction Room (Hopeless.) – instalaţia audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariţie, explorând ideea de natură şi reprezentarea acesteia pe scena artistică şi culturală, într-un moment în care specialiştii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la Bucureşti, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, graţie unei noi colaborări între Goethe-Institut şi creart/Teatrelli.

Un articol de |11 mai 2023

Într-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie), ascultând chemările, cântecele și strigătul plângător al păsărilor, spectatorii vor fi introduși de către cei trei performeri – Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent – în universul și istoria acestor specii. Narațiunile despre dispariția lor, bazate pe date științifice, se întrepătrund cu mituri și legende. Cântece și dansuri tradiționale sunt readuse în memoria și atenția publicului, performerii ghidând spectatorii prin această experiență traumatizantă a dispariției, cu o puternică încărcătură emoțională.

Înregistrările cu sunetele speciilor de păsări dispărute sau pe cale de dispariție au fost colectate de-a lungul mai multor decenii de către Laboratorului de Ornitologie Cornell (de la Biblioteca Macaulay) și de Fundația Xeno-canto, fiind incluse în spectacol prin amabilitatea celor două instituții, într-o formă editată audio și alterată sonic de compozitoarea AGF, alias Antye Greie.

După o primă reprezentație în august 2019, la Radialsystem, în Berlin, instalația Extinction Room (Hopeless.) a avut premiera oficială în cadrul eXplore festival #14, la București, în septembrie 2019. Ulterior a fost prezentată în cadrul unor importante festivaluri din Europa, dintre care: Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Europalia Arts Festival (Bozar, Buxelles), Tanznacht Berlin (Uferstudios), Artdanthé Festival (Vanves), ImPulsTanz (Viena), DansFabrik (Brest), Bazaar Festival (Praga), Impulse Theater Festival (Mülheim), Latitudes Contemporaines (Lille), Claiming Common Spaces IV (PACT Zollverein, Essen), sau Feminist Futures Festival (SZENE, Salzburg).

În contextul reprezentației de la București, din 13 mai, Sergiu Matis va susține în data de 14 mai, de la ora 12.00 , și un workshop la Teatrelli. Atelierul este dedicat performerilor cu aptitudini de mișcare și /sau cu experiență în zona dansului contemporan, iar cei 12 participanți au fost aleși în urma unui open call. În cadrul acestui atelier, Sergiu Matis va împărtăși câteva dintre instrumentele practicii sale de lucru, dezvoltată încă din 2013: Visible Thinking Body (VTB) – o metodă de a naviga și de a gândi corpul în mișcare.

„Cum putem transpune gândirea în mișcare și cum poate ea deveni dans? Cu o atenție sporită la impuls, plecând de la nemișcare și observând ritmul interior – groove-ul interior –, procesul începe cu descoperirea a ceea ce declanșează mișcările, apoi cu recunoașterea motivației personale de a le susține și de a le ghida spre o dinamică creativă. Ce ne mai mișcă astăzi, cum rămânem neclintiți în fața furtunilor viitoare, pentru ce luptăm și când ar trebui să fim mai blânzi și mai deschiși? Aceste întrebări reflectă rolul dansului în zilele noastre, de-a lungul și în cadrul continuumului natură-cultură-tehnologie.”, a declarat pentru presă Sergiu Matis.

Atât instalaţia performativă, cât şi workshop-ul se înscriu în direcţia curatorială lansată de creart/Teatrelli în 2019, propunându-și să producă și să aducă pe scena teatrală românească mai multe demersuri experimentale şi abordări de tip work in progress, în linia unor astfel de spectacole dezvoltate la nivel internaţional. La Bucureşti, performance-ul Extinction Room (Hopeless.) este prezentat de această dată ca urmare a unui parteneriat între Goethe-Institut și creart/Teatrelli, în cadrul unui turneu care include Sofia – Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Performance ANTISTATIC – și Bucureștiul – Teatrelli.

Performance-ul va avea loc în engleză, fără traducere.
Biletele sunt puse în vânzare prin Eventbook, iar preţul unui bilet este de 43,8 lei.

Extinction Room (Hopeless.)

Durata: 105 minute
Concept, coregrafie: Sergiu Matis
Coregrafi colaboratori: Martin Hansen, Manon Parent
Performeri: Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent
Instalație audio și muzică originală: AGF aka Antye Greie
Text: Philip Ingman, Sergiu Matis, Mila Pavićević
Cercetare specii păsări: Philip Ingman
Dramaturgie: Mila Pavićević
Sound design: Martin Lutz

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.