Sandrine Bonnaire vine la București să-și prezinte noul film
https://www.ziarulmetropolis.ro/sandrine-bonnaire-vine-la-bucuresti-sa-si-prezinte-noul-film/

Una dintre cele mai apreciate actriţe europene, Sandrine Bonnaire, este invitata specială Les Films de Cannes à Bucarest , alături de regizorii Abdellatif Kechiche şi Amat Escalante.

Un articol de Andrada Văsii|4 octombrie 2013

Una dintre cele mai apreciate actrițe europene, Sandrine Bonnaire, este invitata specială a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest , alături de regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante.

Sandrine Bonnaire (46 de ani) a jucat în peste 40 de filme, sub regia unor cineaști renumiți precum Maurice Pialat, Claude Chabrol, Agnès Varda, Jacques Rivette, Brian de Palma, Jacques Doillon, Patrice Leconte, André Téchiné, Raymond Depardon.

De șapte ori nominalizată la Premiile César, Sandrine Bonnaire a câștigat trofeul de două ori: în 1984, pentru debutul său în À nos amours, filmul lui Maurice Pialat care va fi proiectat la București în retrospectiva dedicată regizorului, și pentru interpretarea din Sans toit ni loi (1986), de Agnès Varda.

Descoperită de Maurice Pialat pe când avea 17 ani și distribuită într-un rol de adolescentă senzuală care descoperă dorința și iubirea, Bonnaire a cucerit în scurt timp critica și publicul. Cu Pialat a lucrat ulterior și în Sous le Soleil de Satan (unde joacă alături de Gérard Depardieu), filmul premiat cu Palme d’Or în 1987, și Police – pelicule care pot fi văzute în festival. În 1995, performanța din La Cérémonie, în regia lui Claude Chabrol, i-a adus trofeul lui Sandrine Bonnaire Coppa Volpi la Festivalul de la Veneția. A făcut parte din juriile festivalurilor de la Berlin și Veneția.

Sandrine Bonnaire a făcut trecerea de la actorie la regie

De câțiva ani, Sandrine Bonnaire a trecut în spatele camerei de filmat. A debutat în regie cu Elle s’appelle Sabine, un documentar-confesiune despre sora actriței, care suferă de autism, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs, în 2007.

Primul său lungmetraj de ficțiune, lansat anul trecut, va fi prezentat în premieră la București, în prezența actriței: J’enrange de son absence. Cu William Hurt și Alexandra Lamy, filmul proiectat în Semaine de la Critique anul trecut este povestea a doi oameni separați de suferința provocată de pierderea copilului lor, care se regăsesc ani mai târziu.

Adus în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, L’Inconnu du lac, de Alain Guiraudie, a făcut vâlvă pe Coasta de Azur din cauza scenelor explicite de sex. Thriller-ul erotic este plasat undeva în sudul Franței, într-un loc în care comunitățile de homosexuali se întâlnesc în fiecare an.

Franck (Pierre Deladonchamps) se îndrăgostește de Michel (Christophe Paou), un bărbat frumos, puternic și periculos. Franck o știe, însă vrea să trăiască această pasiune”, spune sinopsisul filmului premiat cu Queer Palm, trofeul dedicat producțiilor din selecția oficială de la Cannes cu tematică gay. E un film despre iubire, sexualitate și moarte pe care revista „Les Inrockuptibles” îl numește, fără urmă de ezitare, „o capodoperă”. Juriul secțiunii Un Certain Regard i-a oferit, de altfel, regizorului Alain Guiraudie (Roi de l’évasion), Premiul pentru regie.

Sandrine Bonnaire

Sandrine Bonnaire în postura de regizor

Actorul Christophe Paou, invitatul Les Films de Cannes à Bucarest, le va vorbi spectatorilor români despre culisele acestei producții și despre reacțiile de după Cannes, atât în ce privește filmul, cât și pe el personal. În plină polemică despre adoptarea legii privind căsătoriile între persoane de același sex în Franța, afișul, un desen stilizat înfățișând doi bărbați sărutându-se a fost cenzurat în unele zone de către autoritățile locale.

„Pentru mine, este un caz clar de cenzură și de homofobie, în linie dreaptă cu bătălia pentru dreptul tuturor de a se căsători”, declara atunci regizorul pentru „La Depeche”. În Franța, filmul le-a fost interzis celor sub 16 ani.

Info:

Biletele s-au pus în vânzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe.

Foto credit: Sandrine Bonnaire

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.