Săptămâna teatrului tânăr a început la Buzău
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-teatrului-tanar-a-inceput-la-buzau/

Toamna, la Buzău, artiştii cu spirit tânăr şi publicul iubitor de teatru frumos se adună în sala de spectacol pentru a celebra împreună existenţa unui teatru în care tinereţea şi noutatea este încurajată şi aplaudată. Săptămâna Teatrului Tânăr a ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediţie, iar cu fiecare an, sala de spectacole a Teatrului „George Ciprian” Buzău devine mai plină de vivacitatea spectatorilor care o vizitează mereu cu acelaşi dor şi bucurie de revedere.

Un articol de Diana Parpalea|17 octombrie 2022

În perioada 15 – 22 octombrie, orașul Buzău așteaptă publicul cu o selecție de spectacole din țară, cu zeci de voluntari tineri care vă invită în pași de dans în sală, dar și cu gazda acestui festival, actrița Bianca Cuculici. Spectacolele sunt pentru toate vârstele, de la copiii peste 4 ani, la adolescenți și adulți curioși sa vadă un teatru cu viitoarele generații de artiști.

Prima seară de festival a început cu emoții și mult râs, o dată cu spectacolul „Chapter Two” de Neil Simon, al Asociației Sirius Art. În regia lui Vlad Trifaș, care este și directorul acestui festival, spectacolul deschide această ediție cu un mesaj despre iubirea și durerea de a pierde, din nou, pe cineva apropiat. Un spectacol sincer, jucat de actorii Șerban Gomoi, Ela Prodan, Dana Marineci și Cosmin Teodor Pană, care a fost primit la fel de sincer și de publicul din Buzău.

De asemenea, odată cu acest spectacol și această primă seară de festival, putem readuce aminte un interviu dat de Vlad Trifaș pentru ediția de anul trecut, cu un crez personal care rămâne valabil și pentru ediția cu numărul nouă, dar și pentru spectacolul regizat de acesta:

„Am un crez personal, pe care l-am găsit atât de frumos articulat de Peter Brook: „Cel mai mare duşman al teatrului e plictiseala”. În acest spirit tânăr şi ludic găsim forme şi valenţe teatrale foarte interesante şi necesare în această perioadă. Nu cred că avem nevoie de teatru tezist, de teatru de autor, cu ghilimele de rigoare, în sensul rău al cuvântului, nu în sensul bun. Cred că avem nevoie de lucruri tinere şi reale.” (Vlad Trifaș pentru un interviu publicat pe Liter.net care poate fi citit integral aici).

Despre teatrul tânăr și despre lucruri reale va mai fi și în restul săptămânii. Se vor spune povești despre bullying și basme pentru copii; despre adolescenți care spun povești cu adolescenți în spectacolul „Brainstorm” (Trupa 3,14, Buzău); vom afla despre eroul inadaptat al poveștii „Vițelul de aur” (Teatrul „Maria Filotti” Brăila); despre uitarea și, totuși, amintirea personajelor din „Toate lucrurile pe care mi le-a spus Alois” (Reactor de creație și experiment); despre puterea de a crede și imagina din „Omul care aduce ploaia” (Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea); despre ce sunt de fapt „Efectele secundare” (Teatrul unteatru); dar și despre clasica poveste a lui „Tartuffe” spusă azi (Teatrul de stat Oradea). Festivalul se va încheia cu o poveste cântată și interpretată de Alex Ștefănescu, „Vindecare”.

Toți acești artiști își așteaptă publicul iubitor de teatru la Buzău, în următoarea săptămână. Programul festivalului poate fi consultat pe website-ul www.teatrulgeorgeciprian.ro.



10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.