Săptămâna teatrului tânăr a început la Buzău
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-teatrului-tanar-a-inceput-la-buzau/

Toamna, la Buzău, artiştii cu spirit tânăr şi publicul iubitor de teatru frumos se adună în sala de spectacol pentru a celebra împreună existenţa unui teatru în care tinereţea şi noutatea este încurajată şi aplaudată. Săptămâna Teatrului Tânăr a ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediţie, iar cu fiecare an, sala de spectacole a Teatrului „George Ciprian” Buzău devine mai plină de vivacitatea spectatorilor care o vizitează mereu cu acelaşi dor şi bucurie de revedere.

Un articol de Diana Parpalea|17 octombrie 2022

În perioada 15 – 22 octombrie, orașul Buzău așteaptă publicul cu o selecție de spectacole din țară, cu zeci de voluntari tineri care vă invită în pași de dans în sală, dar și cu gazda acestui festival, actrița Bianca Cuculici. Spectacolele sunt pentru toate vârstele, de la copiii peste 4 ani, la adolescenți și adulți curioși sa vadă un teatru cu viitoarele generații de artiști.

Prima seară de festival a început cu emoții și mult râs, o dată cu spectacolul „Chapter Two” de Neil Simon, al Asociației Sirius Art. În regia lui Vlad Trifaș, care este și directorul acestui festival, spectacolul deschide această ediție cu un mesaj despre iubirea și durerea de a pierde, din nou, pe cineva apropiat. Un spectacol sincer, jucat de actorii Șerban Gomoi, Ela Prodan, Dana Marineci și Cosmin Teodor Pană, care a fost primit la fel de sincer și de publicul din Buzău.

De asemenea, odată cu acest spectacol și această primă seară de festival, putem readuce aminte un interviu dat de Vlad Trifaș pentru ediția de anul trecut, cu un crez personal care rămâne valabil și pentru ediția cu numărul nouă, dar și pentru spectacolul regizat de acesta:

„Am un crez personal, pe care l-am găsit atât de frumos articulat de Peter Brook: „Cel mai mare duşman al teatrului e plictiseala”. În acest spirit tânăr şi ludic găsim forme şi valenţe teatrale foarte interesante şi necesare în această perioadă. Nu cred că avem nevoie de teatru tezist, de teatru de autor, cu ghilimele de rigoare, în sensul rău al cuvântului, nu în sensul bun. Cred că avem nevoie de lucruri tinere şi reale.” (Vlad Trifaș pentru un interviu publicat pe Liter.net care poate fi citit integral aici).

Despre teatrul tânăr și despre lucruri reale va mai fi și în restul săptămânii. Se vor spune povești despre bullying și basme pentru copii; despre adolescenți care spun povești cu adolescenți în spectacolul „Brainstorm” (Trupa 3,14, Buzău); vom afla despre eroul inadaptat al poveștii „Vițelul de aur” (Teatrul „Maria Filotti” Brăila); despre uitarea și, totuși, amintirea personajelor din „Toate lucrurile pe care mi le-a spus Alois” (Reactor de creație și experiment); despre puterea de a crede și imagina din „Omul care aduce ploaia” (Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea); despre ce sunt de fapt „Efectele secundare” (Teatrul unteatru); dar și despre clasica poveste a lui „Tartuffe” spusă azi (Teatrul de stat Oradea). Festivalul se va încheia cu o poveste cântată și interpretată de Alex Ștefănescu, „Vindecare”.

Toți acești artiști își așteaptă publicul iubitor de teatru la Buzău, în următoarea săptămână. Programul festivalului poate fi consultat pe website-ul www.teatrulgeorgeciprian.ro.



29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.