Sărbători Pascale, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/sarbatori-pascale-la-tvr-1/

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau „Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România” – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2018

Programe religioase la TVR 1

În Săptămâna Patimilor, joi, 5 aprilie, ora 17.30, la TVR 1 putem urmări documentarul Săptămâna Patimilorşi a Ziua Învierii (din care aflăm semnificaţia parcursului duhovnicesc al Săptămânii Mari şi a Sărbătorii Învierii).

În Vinerea Mare, de la ora 18.30,

într-o ediţie specială Universul credinţei, TVR 1 transmite, în direct de la Patriarhia Română, Denia Prohodului Domnului. Iar de la ora 23.30, putem viziona Drumul Crucii, un documentar filmat în Ţara Sfântă, în Cetatea Ierusalimului, care reconstituie drumul făcut de Iisus Hristos sub povara Crucii, de la Pretoriu până pe Golgota Răstignirii Sale.

Sâmbătă, 7 aprilie, ora 22.00,

TVR 1 ne propune documentarul Relicvele Pătimirilor Lui Iisus – de secole, credincioşi, cercetători, istorici şi pasionaţi au căutat relicvele pătimirilor lui Iisus: Giulgiul din Torino, Sfântul Mormânt, Coroana de spini, Sfânta Cruce, cuie, chiar şi picături de sânge. Iar de la 23.10, în ediţia specială Universul credinţei, Andrei-Victor Dochia va discuta cu Maica Anastasia – cunoscuta cântăreaţă din anii 70 Puica Igiroşanu, pe numele laic – şi buna sa prietenă, actriţa Ileana Popovici. Sunt două poveşti minunate de viaţă, două vieţi dedicate lui Dumnezeu şi oamenilor. Apoi, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la TVR 1 urmărim Slujba de Înviere a Domnului oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Emisiuni şi ediţii speciale ale emisiunilor consacrate, de Paşti la TVR 1

sâmbătă, 7 aprilie:

ora 18.00 – Exclusiv în România – De Paşti, Familia Regală deschide porţile Castelului de la Săvârşin echipei Exclusiv în România. Sâmbătă, 7 aprilie, ora 18.00, la TVR 1, aflăm sursa de inspiraţie a meniului regal pentru masa de Paşti, dar mergem şi la Moneasa, în Munţii Apuseni, şi la Mănăstirea Maria Radna din Lipova.

ora 21.00 – Dosar România – În seara de Înviere, la Dosar România, profesorii Niţa şi Mircea Nedea ne oferă o „Lecţie de bunăvoinţă”. De 7 ani, un proiect unic în România se desfăşoară la Iaşi: soţii Niţa şi Mircea Nedea pregătesc tineri liceeni care îşi doresc să ajungă doctori, dar, provenind din familii cu venituri reduse, nu au bani pentru plata meditaţiilor. Bilanţul la ultima admitere la facultate este unul onorant: 60 dintre cei peste 100 de tineri, pregătiţi (fără a implica vreun cost) de cei doi profesori de biologie, au intrat la Medicină. O poveste din România de azi, în reportajul Cristinei Ţilică – sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 21.00, la Dosar România de la TVR 1.

duminică, 8 aprilie:

ora 13.00 – Concert de pricesne la Catedrala Episcopala din Baia Mare, în ediţia specială Tezaur folcloric, de Paşti – La TVR 1, telespectatorii se întâlnesc cu Marius Ciprian Pop, Ileana Bumbar, Florentina Giurgi, Ioana Petran, Voichiţa Nemeş, Nicoleta Petrehus, Gabriela Ardusătean, Rodica Pop Seling, dar şi cu corul bărbătesc din Finteuş, judetul Maramureş şi grupul vocal din Ţara Lăpuşului.

ora 14.30 – De 18 ani, Iuliana Tudor, împreună cu noi „La masa de Paşti” – Sunt 18 ani de când Iuliana Tudor şi echipa sa ne invită La masa de Paşti, alături de cele mai mari nume din muzica tradiţională românească. Şi anul acesta, după succesul programului de anul trecut, Iuliana Tudor i-a convins pe artiştii muzicii populare româneşti să vină însoţiţi de cei mai apropiaţi membri ai familiilor lor, La masa de Paşti. Sofia Vicoveanca alături de fiul ei, Niculina Stoican şi familia, Angela Buciu cu nepotul, Mariana Ionescu Căpitănescu şi cei doi copii ai ei, Steliana Sima şi familia, Mariana Anghel şi Adriana Anghel, Liviu Buţiu şi Antonela Ferche Buţiu, Cornelia şi Lupu Rednic, Ilie Medrea şi fiica, Andreea Voica şi Dean Galetin, Lavinia Goste şi Marius Zorilă, Maria Cârneci şi familia, tineri artişti lansaţi de TVR, alături de copiii lor vin La masa de Paşti în Duminica luminată, la întâlnirea cu telespectatorii TVR. Emisiunea poate fi văzută pe 8 aprilie, de la ora 14.30 (partea I), respectiv 15.30 (partea a II-a) şi 16.30 (partea a III-a), la TVR 1.

Izolati in Romania

ora 17.20 – Politică şi delicateţuri – Mircea Dinescu şi Monica Anghel petrec după-amiaza zilei de Paşti la Politică şi delicateţuri. Cu pulpă de miel la cuptor şi ouă roşii, chiftele speciale învelite în prapur de miel. Atmosfera de sărbătoare este întreţinută de acordurile muzicii lăutăreşti a tarafului de la Vărbilău. Duminică, 8 aprilie, ora 17.20, la TVR 1 şi TVR+.

ora 21.00 – Poveşti de Paşti – Destine la răscruce – Ruxandra Ţuchel ne face cunoştinţă cu semeni ai noştri care, puşi în faţa unor momente extrem de dificile ale vieţii, nu au renunţat. Îşi urmează calea. Născut cu un grav handicap locomotor, Vasile Popovici, pictor naiv, decide să îşi continue viaţa dedicându-se picturii. Chiar dacă nu se poate mişca, lucrările lui se regăsesc în întreaga lume în colecţii private sau de stat. Vioara Braun este astăzi o bătrână simpatică şi extrem de prietenoasă. După ce schimbi câteva cuvinte cu ea, afli că a scăpat din Auschwitz, că l-a cunoscut pe Mengele şi că a reuşit să nu moară. Şi-a refăcut viaţa după război, la Oradea. Despre alte destine la răscruce, duminică, 8 aprilie, ora 21.00, la TVR 1.

luni, 9 aprilie:

ora 21.00 – Izolaţi în România – pe 9 şi 10 aprilie, Dite Dinesz revine cu două episoade speciale Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie. Însoţim caravana medicală formată din 30 de medici şi asistente, organizată special pentru Izolaţi în România, într-o acţiune de voluntariat în cătunele din Caraş Severin. A fost o zi a bucuriei de a dărui, pe care Dite Dinesz o împărtăşeşte telespectatorilor TVR 1 luni, 9 aprilie, de la ora 21.00.

Concerte la TVR 1

Annie Lenox

duminică, 8 aprilie

ora 23.00 – Annie Lenox – Nostalgia. Live in Concert – în duminica de Paşti, telespectatorii TVR 1 pot urmări un concert unic al uneia dintre cele mai iubite artiste, Annie Lenox. În concert, interpretează piesele de pe albumul Nostalgia, ce a fost nominalizat la Premiile Grammy. Lennox îşi demonstrează calităţile vocale cântând de la clasicele americane – Georgia On My Mind şi Strange Fruit – până la piese rock – Put A Spell On You.

luni, 9 aprilie

ora 21.30 – Tudor Gheorghe cântă Vara simfonic la TVR 1. În a doua zi de Paşti, de la ora 21.30, TVR 1 difuzează un concert unic al maestrului Tudor Gheorghe, susţinut în iunie 2017 la Bucureşti. Departe de a fi statică şi dominată de sonorităţi „topite” de un soare torid, „Vara” olteanului universal este o simfonie a câmpului presărat cu flori de grâu sub semnul dragostei „ce arde-n macii din coline”.

Foto: Sărbători Pascale, la TVR 1 – tvr.ro

18
/10
/16

“Rolul muzicii este pretutindeni acelaşi, de multă vreme: sa fie bine aleasă, să fie dăruită de cei care au acest dar, spre a determina o apropiere, ba chiar o comunitate între cei care iubesc muzica” - Horia Andreescu. Dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu” împlinește, astăzi, 70 de ani.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

13
/10
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook că Bob Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi el însuşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că acest premiu major pentru literatură ar fi trebuit să fie acordat unui “scriitor adevărat”

13
/10
/16

Cântăreţul Bob Dylan a primit joi, 13 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016, pentru „crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”. Dylan, unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, este primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

13
/10
/16

Poetul, scriitorul, interpretul și compozitorul Leonard Cohen (82 de ani) a declarat, într-un interviu pentru The New Yorker, că își dorește să încheie numeroasele proiecte muzicale și literare începute, dar că este pregătit să moară.

12
/10
/16

În perioada 29 octombrie - 5 noiembrie 2016, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil, primul proiect de talie internațională din România dedicat celei care a fost una dintre cele mai talentate pianiste de origine română ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

11
/10
/16

Trupa Depeche Mode revine în România în 2017, la Cluj-Napoca, pe 23 iulie, în cadrul Global Spirit Tour, pentru promovarea noului album "Spirit", care va fi lansat în primăvara anului viitor. "Spirit" este cel de-al 14-lea album de studio al trupei, ce continuă succesul înregistrat de Delta Machine, album care a ajuns pe poziția a cincea în topurile din 26 de țări și pe prima poziție în topurile din 12 țări.

11
/10
/16

Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, propune vineri, 14 octombrie (19.00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring.

10
/10
/16

Peste 3500 de persoane au aplaudat in picioare duminica seara la finalul concertului triumfal al lui Vladimir Cosma la pupitrul Orchestrei Române de Tineret prin care acesta a aniversat la Palatul Congreselor din Paris 50 de ani de activitate artistică de succes. Pe scenă s-au aflat peste 200 de instrumentiști și coriști, în prim plan apărând soliști precum soprana Irina Baianț, legendarul Richard Sanderson (La Boum), Greg Zlap la muzicuță sau Marius Preda la țambal.

10
/10
/16

În prima zi a megafestivalului legendelor rock desfăşurat în deșertul californian, The Rolling Stones au adus un surprinzător omagiu "rivalilor" The Beatles. ''Desert Trip'' a adus pe scenă pentru trei zile numeroase legende rock, printre aceştia Paul McCartney și Roger Waters, Bob Dylan sau Neil Young.

09
/10
/16

Marți, 11 octombrie 2016, ora 19.00, Stagiunea de Jazz va marca deschiderea celui de-al VII-lea sezon de la Teatrul Act printr-un triplu eveniment: lansarea primului compact disc cu înregistrări din istoria celor şase ani ai stagiunii, concert, precum şi o sesiune de autografe pe care artiştii o vor acorda la final.

04
/10
/16

În Sala Mare a Institutului Cultural Român din București, a avut loc, marţi 4 octombrie, dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni", organizată în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului". Printre participanşi s-au numărat şi violonistul Alexandru Tomescu, care a declarat că „La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică și de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României."