Teodora Enache: alfabetul unei vieți în ritm de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodora-enache-alfabetul-unei-vieti-in-ritm-de-jazz/

Cântăreaţa de jazz Teodora Enache a acceptat jocul Ziarului Metropolis – un interviu neconvenţional în care, pornind de la literele alfabetului, vorbeşte despre cuvintele-cheie care îi definesc viaţa.

Un articol de Liliana Matei|10 octombrie 2016

Pe Teodora Enache o veți putea vedea marți, 11 octombrie, de la ora 19.00, într-un concert inedit, Bartók & jazz, desfășurat în Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Intrarea este liberă.

A

ACUM – darul nostru cel mai preţios, momentul prezent

AISHA – trecerea la alt nivel de existenţă

AJUTOR – divin…

ARMONIE – atât de necesară

B

BUCURIE – fără bucurie, viaţa este un lung şir obositor de evenimente

Cu „B“ începe numele iubitului meu

BINECUVÂNTARE…

C

COPII, CREŞTERE – lecţia cea mai nobilă pentru o mamă

CÂNT – ca o CALE interioară

CREAŢIE, CREATOR

CĂSĂTORIE- să-L introduci pe Dumnezeu în ecuaţie

D

DUMNEZEIRE- scopul existenţei noastre

DANS – ca formă de libertate

DĂRUIRE – ca mod de viaţă

DRAGOSTE – motorul LUCRĂRII

E

EFORT- fiecare reuşită cere efort, dăruire, muncă

F

FLOARE – lecţie a dăruirii detaşate

FAMILIE – ce FRUMOS!

FLACĂRĂ – să arzi fără să îţi creezi punţi de întoarcere

G

GABRIELA – numele sorei mele care a plecat şi ne veghează

GRAŢIE – să ştii să-ţi cureţi canalele pentru a fi demn s-o primeşti

GÂND – să faci curăţenie în GÂNDURI, ca un GRĂDINAR care curăţă GRĂDINA de buruieni

H

Ha Ha Ha – să râzi. De tine, de măştile tale… să nu te iei atât de în serios

I

IISUS

Cu I începe numele băieţelului nostru

ÎNCEPUT. Energia ÎNCEPUTULUI, atât de inspiratoare

J

JAZZ – Culori, nuanțe, eros, suferință, lecție

JOC – cu TINE, cu ceilalți…

K

KALI – Zeița zâmbește cu un craniu în mână… Să poți să faci curățenie în ramurile tale uscate și să accepți

KHRISHNAMURTI – rafinament mental

L

LINIȘTE – atât de necesară. Din liniște auzi glasul Creatorului

LACRIMI – și sfinți

M

MAMA – MULȚUMESC!

Cu „M“ începe numele fetiței mele

MAESTRU – cu capul plecat îți MULȚUMESC!

N

NICIODATĂ să nu spui NICIODATĂ

O

OM –  Cât avem de lucru ca să creștem ca OAMENI

P

PARAPANTA – vis implinit :))

PASIUNE – ce dar imens

R

RETENȚIE – esențial pentru RESPIRAȚIE

REZONANȚĂ – legea Rezonanței care se aplică tuturor, fără excepție

S

SOȚUL MEU (7 într-unul: soț, iubit, copil, tată, prieten, frate, oglindă)

SARA – secretul meu

SMERENIE – fără ea nu există creștere

SINCRONICITATE – lege a universului la baza evoluției noastre

SEXUALITATE – cheie secretă…

T

TAO – calea  TINEREȚII fără de moarte

TRIPURA SUNDARI – meditație favorită

U

UNITATE – toți suntem UNUL

UMILINȚĂ – „nimeni nu-i nimeni“ spunea frumos Johnny Răducanu

V

VITALITATE – avem nevoie de vitalitate fizică și mentală

VINDECARE – să înveți că vindecarea este la trei nivele: minte, suflet, corp…

X

X apare mereu ca semn al Misterului…

Z

ZORI de ZI – ce frumos să te trezești în zori plin de recunoștință

ZALMOXE – să fim conștienți că îl purtăm în noi

ZORBA – model și sursă de inspirație

ZBOR ÎN ZBOR- motto favorit

Y

YUPIIIIIIIIIII – am ajuns la sfârșit :)))

W

Woooowwww… să te miri și să-ți regăsești inocența

Bartók & jazz

În cadrul Anului Bartók, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează marţi, 11 octombrie 2016, începând cu ora 19.00, în Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, un concert inedit intitulat Bartók & jazz, cu participarea a doi pianişti din Ungaria, Fejes Krisztina şi jazzistul Káel Norbert, respectiv a îndrăgitei cântăreţe de jazz din România, Teodora Enache. Concertul se va desfăşura într-un trialog între două piane şi voce, pe marginea pieselor Şase dansuri româneşti, Trei cântece populare din Comitatul Ciuc, Cântece ţărăneşti maghiare şi Dansuri bulgăreşti de Bartók Béla.

concert-instit-maghiar

În holul sălii de concerte, publicul va putea trece în revistă volumele care cuprind studii şi scrieri ale compozitorului omagiat şi studii scrise de cercetători şi muzicieni pasionaţi de Bartók, ediţii care au văzut lumina tiparului de-a lungul unui secol. Majoritatea exponatelor provin din biblioteca renumitului muzicolog clujean László Ferenc (Francisc László), şi au fost puse la dispoziţie de doamna Ilse L. Herbert.

Teodora Enache este prima cântăreaţă de jazz care abordează Dansurile româneşti ale lui Bartók în jazz vocal, concertul de faţă fiind a treia variantă după ce prima dată l-a avut ca partener pe excepţionalul chitarist Stanley Jordan, apoi pe Theodosii Spassov cu care au editat şi albumul intitulat Incantation. Homage to Béla Bartók, iar acum într-o combinaţie absolut inedită, în compania unui pianist clasic şi a unui pianist de jazz. „De fiecare dată este altceva…”, spune artista, una din cele mai importante reprezentante ale jazzului românesc, „noua miss Ella care de data asta vine din… România”, cum se vorbeşte despre ea în America (E. Evita, UPI).

Teodora Enache este prima artistă din România care a avut curajul inovator de a aduce doina în programul recitalurilor de jazz din ţară şi apoi în întreaga lume, devenind prin aceasta sursă de inspiraţie pentru curentul etno jazz românesc. A participat în numeroase concerte şi festivaluri de jazz din România, Franţa, Italia, Germania, SUA, Elveţia, Ungaria, Rusia, Canada. A cântat alături de vedete de talie mondială: Stanley Jordan, Les Paul, Al Copley, Curtis Fuller, Johnny Griffin, Rick Condit, Benny Rietveld, Johnny Răducanu, Guido Manusardi şi Philippe Duchemin. Este printre puţinele interprete având calitatea de a fi descoperite pe deplin numai atunci când sunt ascultate în concerte live.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Ioan Tugearu vorbeşte despre: moda spectacolelor de balet sovietice din anii ’70, semnificaţia repertoriului Operei Române, valoarea dansului pe plan european, succesul unui spectacol de dans într-o societate totalitară şi/sau democratică, situaţia profesională a dansatorului român, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

22
/02
/22

Sergiu Anghel vorbeşte despre: moda spectacolelor de balet sovietice din anii ’70, semnificaţia repertoriului Operei Române, valoarea dansului pe plan european, succesul unui spectacol de dans într-o societate, situaţia profesională a dansatorului român, moneda „euro“ în spaţiul european al culturii, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!