Scandal la ONB. Alina Cojocaru renunță la scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/scandal-la-onb-alina-cojocaru-renunta-la-scena/

Balerinii străini care au protestat în semn de susţinere pentru Johan Kobborg pe treptele Operei Naţionale din Bucureşti au fost huiduiţi de mai mulţi angajaţi ai ONB care le-au strigat „Afară din ţară! Aici e Opera Naţională a României!”. Angajaţii ONB reclamă faptul că dansatorii străini sunt plătiţi cu sume mult mai mari decât artiştii autohtoni.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2016

Protestele au izbucnit după ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei în 2013, a demisionat marți, în urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care fusese numit director interimar al Operei Naționale București.

Un nou director general interimar, Vladimir Conta, a fost numit la ONB, într-o încercare a autorităţilor române de a aplana conflictul, însă Johann Kobborg şi-a prezentat demisia.

În faţa Operei, balerina Alina Cojocaru a anunţat ca nu va mai urca pe scena ONB şi că alături de ea alţi 30 de balerini vor, de asemenea, să părăsească instituţia. Printre aceştia s-au aflat balerina Marina Minoiu şi balerinul australian Liam Morris.

Alina Cojocaru a fost prezentă la manifestația de susținere față de Johan Kobborg și i-a încurajat pe dansatori timp de aproape două ore.

Balerina a vorbit despre modul în care baletul ONB a evoluat sub conducerea lui Johan Kobborg, dar și despre maniera în care s-a realizat comunicarea în timpul conflictului dintre Kobborg și Soare.

Eu nu mai dansez pe această scenă până când lucrurile nu se vor îndrepta. Am dansat cu dureri şi cu oase rupte, dar când încep presiunile şi amenințările, când eşti forțat să spui şi să faci anumite lucruri fără voia ta, cum se numeşte? Nu corupție? – Alina Cojocaru

Angajații ONB îl acuză pe Johan Kobborg, soțul balerinei, directorul ONB, că a încasat lunar un salariu de 7.300 de euro, iar ei trăiesc cu o leafă de 2.000 de lei.

Foto: Alina Cojocaru , ONB– facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.