Scandalosul caz al domnișoarei Alice T.
https://www.ziarulmetropolis.ro/scandalosul-caz-al-domnisoarei-alice-t/

„Alice T.”, cel mai recent dintre filmele domnului Radu Muntean, este foarte greu de privit. Tăieturile în carnea vie a realităţii merg aici şi mai departe: ni se arată cum se avortează în mileniul al III-lea, pe bază de pastile şi o menstră care revine mai bogată ca oricând înainte. Ceea ce nu înseamnă că nu e un film care nu trebuie privit.

Un articol de Andrei Crăciun|8 noiembrie 2018

Radu Muntean s-a îndepărtat de cel care era în Hârtia va fi albastră sau Boogie, pentru mine cele mai bune dintre filmele sale (le așez înaintea lui Marți, după Crăciun și Un etaj mai jos – și nu prezint regrete). Regizorul a ales să meargă pe drumul care înfățișează tragediile timpului prezent, detașate și de istorie, și de melancolie

Alice T. (care împarte lumea cronicarilor, care nu mai știu nici ei dacă să zică de binișor sau mai degrabă de rău propune în primul rând o tânără actriță remarcabilă, Andra Guți, laureată cu premiul cuvenit celei mai bune actrițe la Festivalul de la Locarno. Un început de drum curajos pentru domnișoara Guți – să-l consemnăm.

Filmul, acum: Alice T. e o adolescentă rebelă, o tânără care a fost înfiată, răstignită avantajos între familia mamei adoptive și familia tatălui adoptiv, ea stoarce afecțiune și privilegii de la fiecare dintre lumi. Alice, ca toți adolescenții, trăiește însă mai mult în universul prietenilor săi – adolescenți și ei. O, dacă ați ști…

Puterea de a îndura

Treaba e că a cam rămas gravidă cu un hăndrălău (Horațiu), care numai de paternitate nu are dumnealui chef. Această sarcină o readuce pe rebela Alice în centrul preocupărilor tuturor – deciziile ei tinerești sunt acceptate, ba chiar îmbrățișate. Nu greșim dacă spunem că e înconjurată de iubire. Și iubirea se trădează, însă.

Iar filmul lui Radu Muntean este adeseori insuportabil, întocmai ca viața cea adevărată. Și tocmai de aceea trebuie văzut și poate chiar revăzut.

De altfel, lumea din cinematografia sa e una mică, intensă, la Radu Muntean se trăiește și se moare în familie. Aceasta e o lume prin excelență cehoviană.

Și – în loc de concluzie – ne rămâne, cehovian, tot puterea noastră de a îndura.

Alice T. e o adolescentă rebelă, o tânără care a fost înfiată, răstignită avantajos între familia mamei adoptive și familia tatălui adoptiv, ea stoarce afecțiune și privilegii de la fiecare dintre lumi.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.