Scenografa Carmencita Brojboiu va expune ,,Desene-gânduri-vise-Cita” în Budapesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/scenografa-carmencita-brojboiu-va-expune-desene-ganduri-vise-cita-in-budapesta/

Carmencita Brojboiu va organiza miercuri, 20 martie, la Institutul şi Muzeul Naţional de Teatru din Budapesta vernisajul expoziţiei ,,Desene-gânduri-vise-Cita”, aceasta fiind prima ei expoziţie de scenografie.

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Miercuri, 20 martie, ora 16.30, la Institutul şi Muzeul Naţional de Teatru din Budapesta va avea loc vernisajul expoziţiei Desene – gânduri – vise – Cita realizată de cunoscuta scenografă Carmencita Brojboiu.

În deschiderea evenimentului va vorbi Visky András, directorul adjunct artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Prima expoziţie de scenografie a Carmencitei Brojboiu este un fel de scurtă trecere în revistă a parcursului său artistic (după spusele curatoarei expoziţiei, Zsuzsa Szebeni, are strâns material pentru cinci mari expoziţii) şi va cuprinde numeroase schiţe de decor şi costume, păpuşi, măşti, obiecte şi costume pictate de-a lungul anilor. Lucrările vor rămâne expuse până pe 30 mai 2013, urmând şi alte expoziţii.

Universul meu artistic se poate vedea în lucrările mele, în munca mea. E vorba de vis, de imaginaţie, de libertate, de sensibilitate, de bucurie şi de multă-multă muncă. (scenografa Carmencita Brojboiu)

Carmencita Brojboiu este, începând cu anul 2006, membră a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. A realizat decorul şi costumele la peste o sută de spectacole (teatru, dans, operă, teatru pentru copii) dintre care amintim: Leonida Gem Session, adaptare după Caragiale în cădere liberă, regia: Gábor Tompa, Rinocerii de Eugèn Ionesco, regia: Gábor Tompa (Teatrul Naţional din Praga), Hedda Gabler de Henrik Ibsen, regia: Andrei Şerban, Immanuel Kant de Thomas Bernhard, regia: Alexandru Colpacci (Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Timişoara), Leonce şi Lena de Georg Büchner, regia: Gábor Tompa, Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, regia: Andrei Şerban, Trei surori de A.P. Cehov, regia: Gábor Tompa, Unchiul Vania de A. P. Cehov, regia: Andrei Şerban, Vinerea lungă de András Visky, regia: Gábor Tompa etc.

A avut numeroase nominalizări la diverse premii naţionale şi internaţionale (Masca de Aur, Rusia). Printre altele, a primit: Premiul „Vlad Mugur” (2007) – pentru scenografia spectacolului Discipolii, regia: Gábor Tompa; Premiul pentru cele mai bune costume (2005) la Festivalul Naţional de Teatru de la Uzice (Serbia – Muntenegru) pentru spectacolul Medeea-Cercuri, Premiul pentru scenografie (2004) la Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Timişoara pentru spectacolul Jaques sau supunerea, Premiul pentru inovaţie şi noi tehnici în teatru de animaţie (2002) pentru spectacolul Ivan Turbincă la Festivalul “Puck Anima Fest” etc.

Foto credit: Biró István,

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.