Scenografa Maria Miu, invitată în această seară la Nocturne
https://www.ziarulmetropolis.ro/scenografa-maria-miu-invitata-in-aceasta-seara-la-nocturne/

Artist, creator de costume şi decoruri, Maria Miu, care în acest an, în cadrul Galei Premiilor UNITER a primit premiul pentru întreaga activitate, este invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de luni, 16 mai, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Pe 16 mai 2016, Marina Constantinescu ne dă întâlnire cu un mare artist, creator de costume şi decoruri, un om care şi-a creat, cu modestie şi talent, un destin excepţional: scenografa Maria Miu. Ediţia Nocturne a cărei invitată este scenografa Maria Miu se difuzează luni, de la 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Bucuria şi plăcerea de a te lăsa copleşit de muncă au stat la baza unei opere consistente, de zeci de ani. Maria Miu şi-a dorit să devină sculptor şi matematician. Dar, în adolescenţă, s-a îndrăgostit de teatru. Şi pentru că a realizat că doar aici le poate avea pe toate: poate fi şi pictor, şi matematician, şi doctor.

Prima dată a lucrat cu Alexandru Darie pe vremea când amândoi erau studenţi. Ulterior, acesta i-a devenit soţ. Au împreună un băiat.

„Pe vremuri, făceam foarte mult din sărăcie. Acum sunt mulţi bani, dar lipsesc ideile”, este de părerea Maria Miu, invitata Noctunelor de la TVR.

Îşi aminteşte din perioada de început că a fost chemată de două ori să realizeze spectacole de 23 august şi de 1 Mai. A avut curajul şi demnitatea să refuze şi, spre surprinderea tuturor, regimul comunist a acceptat un „Nu” ferm.

A avut toate datele ca importanţi regizori să-şi dorească să colaboreze cu ea. Printre aceştia îi amintim pe Alexandru Darie, Silviu Purcărete, Ion Cojar, Costa Gavras. Cu acesta din urmă a lucrat la filmul „Amen”, care, pentru Maria Miu, a însumat 192 de decoruri, în 57 de spaţii.

„Trebuie să-ţi asumi că faci o operă de artă împreună cu alţii. Un decor nu poate trăi într-un spectacol slab”, admite scenografa Maria Miu, recunoscând că în teatru, film, poate mai mult decât în alte arte, echipa este puternică.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.