”Sclavi pe plantatie”. Actorii Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași acuză
https://www.ziarulmetropolis.ro/sclavi-pe-plantatie-actorii-teatrului-national-vasile-alecsandri-din-iasi-acuza/

Nouă actori de la Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri“ din Iaşi acuză conducerea instituţiei că artiştii nu sunt promovaţi, că nu sunt accesate fonduri europene pentru programe cu specific cultural şi că se simt ”sclavi pe plantaţie”, ei trimiţând un memoriu Ministerului Culturii în acest sens.

Un articol de Petre Ivan|12 martie 2015

Cei nouă actori au declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași, că au trimis un memoriu Ministerului Culturii, în care arată că instituția culturală nu își promovează artiștii, că nu sunt accesate fonduri europene pentru programe cu specific cultural sau că nu există o strategie a repertoriului teatrului, notează Mediafax.

Printre cei nouă actori se numără și Teodor Corban, care joacă în producția ”Aferim”, care a câștigat recent Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Nu ne mai simțim artiști, ne simțim sclavi pe plantația lor, se fac abuzuri, suportăm de foarte mulți ani. Noi, artiștii, nu suntem promovați de teatru, nu există vizibilitate, oamenii nici nu ne cunosc –  Teodor Corban.

Memoriul a fost semnat inițial de 24 actori, însă unii dintre aceștia și-au retras susținerea când au aflat că sesizarea nu urma să fie înaintată doar conducerii teatrului, ci și Ministerului Culturii.

În memoriul respectiv se precizează că participarea teatrului ieșean la festivaluri internaționale este deficitară, iar acest lucru face ca actorii să fie cunoscuți doar la nivel local.

Aceştia susținut că ”actorii mai mult repetă decât joacă în spectacole”. În plus, actorii au menţionat și că Luminița Condurache, contabila șefă a teatrului, a apărut de mai multe ori la repetiții și la spcetacole băută, uneori dându-le actorilor instrucțiuni

Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național

Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național

scenice.

La rândul său, Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași, a declarat că problemele semnalate în memoriu nu au fost ridicate de actori până în prezent.

Nu știu ce scrie în acel memoriu. În măsura în care în el sunt lucruri născute din interesul pentru buna activitate a teatrului, nu am probleme. (…) În primul rând, actorii au participat la Festivalul național, care e un premiu pe care și l-au dorit ani de zile și de câțiva ani participămereu, suntem selecționați. În străinătate nu am fost anul trecut, pentru că nu am fost invitați la niciun festival – Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași

La teatrul ieșean sunt 34 de posturi de actori, dintre care sunt ocupate 33, iar 12 actori sunt angajați pe perioadă determinată.

Foto: Sclavi pe plantatie, Teodor Corban, Cristian Hadji-Culea – wikipedia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.