”Sclavi pe plantatie”. Actorii Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași acuză
https://www.ziarulmetropolis.ro/sclavi-pe-plantatie-actorii-teatrului-national-vasile-alecsandri-din-iasi-acuza/

Nouă actori de la Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri“ din Iaşi acuză conducerea instituţiei că artiştii nu sunt promovaţi, că nu sunt accesate fonduri europene pentru programe cu specific cultural şi că se simt ”sclavi pe plantaţie”, ei trimiţând un memoriu Ministerului Culturii în acest sens.

Un articol de Petre Ivan|12 martie 2015

Cei nouă actori au declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași, că au trimis un memoriu Ministerului Culturii, în care arată că instituția culturală nu își promovează artiștii, că nu sunt accesate fonduri europene pentru programe cu specific cultural sau că nu există o strategie a repertoriului teatrului, notează Mediafax.

Printre cei nouă actori se numără și Teodor Corban, care joacă în producția ”Aferim”, care a câștigat recent Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Nu ne mai simțim artiști, ne simțim sclavi pe plantația lor, se fac abuzuri, suportăm de foarte mulți ani. Noi, artiștii, nu suntem promovați de teatru, nu există vizibilitate, oamenii nici nu ne cunosc –  Teodor Corban.

Memoriul a fost semnat inițial de 24 actori, însă unii dintre aceștia și-au retras susținerea când au aflat că sesizarea nu urma să fie înaintată doar conducerii teatrului, ci și Ministerului Culturii.

În memoriul respectiv se precizează că participarea teatrului ieșean la festivaluri internaționale este deficitară, iar acest lucru face ca actorii să fie cunoscuți doar la nivel local.

Aceştia susținut că ”actorii mai mult repetă decât joacă în spectacole”. În plus, actorii au menţionat și că Luminița Condurache, contabila șefă a teatrului, a apărut de mai multe ori la repetiții și la spcetacole băută, uneori dându-le actorilor instrucțiuni

Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național

Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național

scenice.

La rândul său, Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași, a declarat că problemele semnalate în memoriu nu au fost ridicate de actori până în prezent.

Nu știu ce scrie în acel memoriu. În măsura în care în el sunt lucruri născute din interesul pentru buna activitate a teatrului, nu am probleme. (…) În primul rând, actorii au participat la Festivalul național, care e un premiu pe care și l-au dorit ani de zile și de câțiva ani participămereu, suntem selecționați. În străinătate nu am fost anul trecut, pentru că nu am fost invitați la niciun festival – Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași

La teatrul ieșean sunt 34 de posturi de actori, dintre care sunt ocupate 33, iar 12 actori sunt angajați pe perioadă determinată.

Foto: Sclavi pe plantatie, Teodor Corban, Cristian Hadji-Culea – wikipedia

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.