Școala online altfel: scriitori și jurnaliști vor fi profesori pentru copiii dintr-un centru social din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/scoala-online-altfel-scriitori-si-jurnalisti-vor-fi-profesori-pentru-copiii-dintr-un-centru-social-din-iasi/

Asociaţia Industrii Creative din Iaşi lansează proiectul educaţional PRESENT, implementat în parteneriat cu DGASPC Iaşi şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Un articol de Liliana Matei|15 ianuarie 2021

Modulul pilot are în centru tema comunicării și va fi compus din 12 sesiuni de învățare alternativă. Timp de trei luni, 64 de copii de la Centrul de Servicii Sociale „Bucium” se vor conecta cu jurnaliști, traducători și scriitori cunoscuți din România și vor participa la ateliere online de informare responsabilă, scriere creativă, literatură contemporană, comunicare online, public speaking, comunicare interculturală.

Sâmbătă, 16 ianuarie 2020, va avea loc prima sesiune, invitații fiind Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun.

În completarea întâlnirilor online, biblioteca centrului va fi dotată cu 150 de cărți de literatură română contemporană. Mai mult de atât, copiii vor primi și 35 de tablete pentru a putea participa la sesiunile online și la orele școlare obligatorii.

Scopul proiectului este de a facilita accesul la activități educative diferite, nonformale, cu specialiști din domenii diverse. Primul modul oferă o perspectivă alternativă asupra formelor pe care comunicarea le poate lua, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, prin instrumente precum literatura contemporană sau mijloacele de comunicare în masă. Parteneriatul între DGASPC Iași și Asociația Industrii Creative a debutat în luna decembrie cu o inițiativă care a adus micuților cadouri de Sărbători.

Proiectul PRESENT își dorește să crească nivelul de conștientizare a educaţiei alternative și nonformale pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse privind integrarea în societate. Acesta vine în completarea misiunii Asociației Industrii Creative de a dezvolta proiecte culturale, educative și sociale având ca miză principală dezvoltarea comunității. În portofoliul asociației se numără festivalurile Rocanotherworld, Classix și campanii sociale ample de ajutorare a comunităților nevoiașe din județul Iași.

Mai multe detalii despre proiect, desfășurarea acestuia și invitații ce vor susține sesiunile următoare se află pe pagina de Facebook și contul de Instagram Asociația Industrii Creative.

Proiect finanțat de Kaufland România.

07
/01
/19

Cartea „Între prieteni“ (traducere din limba ebraică de Marlena Braeșter) a apărut la editura Humanitas fiction în anul 2013. Amos Oz a murit la Tel Aviv pe 28 decembrie 2018.

23
/12
/18

Romanele din seria Fantasy „Pisicile războinice”, semnată de Erin Hunter, s-au situat și anul acesta pe primul loc în preferințele publicului. Cele mai vândute titluri din portofoliul Grupulului Editorial ALL fac parte din domenii variate, de la literatură la dezvoltare personală și medicină.

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.