Scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-deschisa-impotriva-ministrului-culturii-si-cnc/

O scrisoare deschisă a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

O scrisoare deschisa a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Peste 75 de persoane din lumea filmului autohton au semnat o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, prin care cer anularea hotărârii Consiliului.

Joi, 12 decembrie, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a hotărât prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul anual de proiecte cinematografice cu încă două luni, ceea ce face ca anul acesta niciun proiect cinematografic autohton să nu fie finanţat.

O zi mai târziu, pe 13 decembrie – dată care coincide cu termenul-limită pentru înscriere proiectelor de film-, o serie de cineaşti au luat cu asalt Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de această decizie, ale cărei motivaţii nu au fost făcute publice, notează Mediafax.

Textul integral al Scrisorii, care  atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă în ţară nu se respectă termenele, se poate citi mai jos, precum şi lista semnatarilor

11

Scrisoare deschis şi lista semnatarilor

SCRISOARE DESCHISĂ                                                                                       

Ministrului Culturii,

Directorului Centrului National al Cinematografiei

Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administrație al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecție a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.

Considerăm abuzivă, nejustificată și contrară intereselor cineaștilor decizia de amânare – fără nicio motivație publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puțin de 24 ore înaintea termenului anunțat inițial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant și naste suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată aceasta decizie.

De asemenea, întârzierea anunțării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu șanse a producătorilor români la programele de finanțare europeană (CREATIVE EUROPE-MEDIA, EURIMAGES), cu termene de depunere în februarie și martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanțare națională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obțină finanțări europene, în totală contradicție cu politica și strategia pro-europeană a Guvernului.

Citiţi şi: Cineaştii români vor să salveze cinematografia de la dezastru

Credem că recenta hotarire de C.A confirmă trista și lunga experiență de până acum din cinematografie: lipsă de transparență în luarea deciziilor, incompetență, clientelism și manevre politice subterane.

Nu solicităm altceva decât respectarea legii și ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituției să fie răspunzători pentru deciziile lor.

Cerem ca susținerea cinematografiei românești să devină o prioritate reala a politicii culturale a Guvernului, în condițiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări. Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.

Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul și de această dată.

Semnează,

Gabriel Achim – regizor

Ana Agopian – scenarist

Barbu Balasoiu – operator

Ileana Birsan – critic de film

Mihai Bogos – sound designer

Dorian Boguta – actor, regizor

Adina Bradeanu – critic de film

Laurentiu Bratan – critic de film

Daniel Burlac – producator

Stefan Constantinescu – regizor

Codruta Cretulescu –  critic de film, producator

Catalin Cristutiu – monteur

Anca Damian – regizor

Vivi Dragan Vasile – operator, producator

Adina Dulcu – producator

Bogdan Dumitrache – actor

Radu Gabrea – regizr

Corneliu Gheorghita – regizor

Oana Giurgiu – producator

Tudor Giurgiu – regizor, producator

Vlad Ilicevici – director festival

Radu Jude – regizor

Oana Kelemen – producator

Monica Lazurean Gorgan – producator

Anca Miruna Lazarescu – regizor

Alexandru Maftei – regizor

Cristi Marculescu – critic de film

Raluca Manescu – scenarist

Alex Margineanu – actor

Claudiu Mitcu – regizor

Catalin Mitulescu – regizor

Daniel Mitulescu – producator

Anamaria Moldovan – actrita

Bogdan Mustata – regizor

Alexander Nanau – regizor

Paul Negoescu – regizor

Calin Netzer – regizor

Mona Nicoara – regizor

Doru Nitescu – regizor

Adina Pintilie – regizor

Corneliu Porumboiu – regizor

Anca Puiu – producator

Cristi Puiu – regizor

Tudor Reu – producator

Iulia Rugina – regizor

Adrian Silisteanu – operator

Adrian Sitaru – regizor

Ada Solomon – producator

Alexandru Solomon – regizor

Corina Stavila – monteur

Andrei Tanase – regizor

Nicolae Constantin Tanase – regizor

Sorin Ana

Andra Arghir

Andreea Bortun – scenarist

Tudor Botezatu – regizor

Sebastian Condurache

Georgiana Constantin

Denis Dinulescu – scenarist

Anca Dragoi

Emilian Floares

Roxana Garet – legal consultant

Mihnea Rares Hantiu

Irina Henegar

Anna Kalimar

Mihai Kolcsar

Irina Malcea

Marta Marinescu

Gimina Maxim – producator

Dan Mironovici

Daria Nistor

Dorina Oarga

Greta Oros

Valentino Rudolf – producator

Liviu Sandulescu – regizor

Ramona Sarbu

Dan Staiculescu – critic de film

Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei este alcătuit, conform hotărârii nr 136/2.08.2013, din Mihai-Ioan Kogălniceau (Preşedinte), Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă, Florin Paraschiv.

Foto cu scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC – Emilian Floareş, Cinemagia

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

07
/08
/17

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecții speciale și concerte de calitate.

06
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Un nou film-şoc al teribilistului regizor austriac Ulrich Seidl, „Safari”, despre practicile de vânătoare ale omului occidental în savana africană. Un documentar riscant, care expune fără menajamente, printr-o regie elaborată, caracterul grotesc al unei astfel de pasiuni.

04
/08
/17

Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii. La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.

04
/08
/17

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” - Cezara Dafinescu. Una dintre cele mai îndrăgite doamne ale teatrului românesc împlineşte, astăzi, 69 de ani.

03
/08
/17

În puțin peste o săptămână va începe a șasea ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 și 13 august, la Biertan, județul Sibiu. Pe parcursul celor patru zile, cinefilii vor avea parte de o selecție terifiantă de 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje și un cine-concert.

03
/08
/17

La 25 de ani de la infiintare si la peste 250 de filme artistice le lung metraj realizate in aceasta perioda, Castel Film are placerea de a va anunta o premiera in istoria filmului! Serialul de televiziune “Comrade Detective” produs de catre compania Americana A24 (Channing Tatum) pentru platforma Amazon Prime va avea premiera mondiala pe 4 august. Pentru inceput serialul va fi disponibil doar in SUA, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda.

02
/08
/17

Actorii Harvey Keitel și Liam McIntyre fac parte din distribuția "See You Soon", debutul regizoral al lui David Mahmoudieh, filmările având loc inclusiv în Români. În film joacă și fotbalistul spaniol Carles Puyol.