Scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-deschisa-impotriva-ministrului-culturii-si-cnc/

O scrisoare deschisă a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

O scrisoare deschisa a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Peste 75 de persoane din lumea filmului autohton au semnat o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, prin care cer anularea hotărârii Consiliului.

Joi, 12 decembrie, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a hotărât prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul anual de proiecte cinematografice cu încă două luni, ceea ce face ca anul acesta niciun proiect cinematografic autohton să nu fie finanţat.

O zi mai târziu, pe 13 decembrie – dată care coincide cu termenul-limită pentru înscriere proiectelor de film-, o serie de cineaşti au luat cu asalt Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de această decizie, ale cărei motivaţii nu au fost făcute publice, notează Mediafax.

Textul integral al Scrisorii, care  atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă în ţară nu se respectă termenele, se poate citi mai jos, precum şi lista semnatarilor

11

Scrisoare deschis şi lista semnatarilor

SCRISOARE DESCHISĂ                                                                                       

Ministrului Culturii,

Directorului Centrului National al Cinematografiei

Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administrație al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecție a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.

Considerăm abuzivă, nejustificată și contrară intereselor cineaștilor decizia de amânare – fără nicio motivație publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puțin de 24 ore înaintea termenului anunțat inițial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant și naste suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată aceasta decizie.

De asemenea, întârzierea anunțării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu șanse a producătorilor români la programele de finanțare europeană (CREATIVE EUROPE-MEDIA, EURIMAGES), cu termene de depunere în februarie și martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanțare națională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obțină finanțări europene, în totală contradicție cu politica și strategia pro-europeană a Guvernului.

Citiţi şi: Cineaştii români vor să salveze cinematografia de la dezastru

Credem că recenta hotarire de C.A confirmă trista și lunga experiență de până acum din cinematografie: lipsă de transparență în luarea deciziilor, incompetență, clientelism și manevre politice subterane.

Nu solicităm altceva decât respectarea legii și ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituției să fie răspunzători pentru deciziile lor.

Cerem ca susținerea cinematografiei românești să devină o prioritate reala a politicii culturale a Guvernului, în condițiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări. Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.

Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul și de această dată.

Semnează,

Gabriel Achim – regizor

Ana Agopian – scenarist

Barbu Balasoiu – operator

Ileana Birsan – critic de film

Mihai Bogos – sound designer

Dorian Boguta – actor, regizor

Adina Bradeanu – critic de film

Laurentiu Bratan – critic de film

Daniel Burlac – producator

Stefan Constantinescu – regizor

Codruta Cretulescu –  critic de film, producator

Catalin Cristutiu – monteur

Anca Damian – regizor

Vivi Dragan Vasile – operator, producator

Adina Dulcu – producator

Bogdan Dumitrache – actor

Radu Gabrea – regizr

Corneliu Gheorghita – regizor

Oana Giurgiu – producator

Tudor Giurgiu – regizor, producator

Vlad Ilicevici – director festival

Radu Jude – regizor

Oana Kelemen – producator

Monica Lazurean Gorgan – producator

Anca Miruna Lazarescu – regizor

Alexandru Maftei – regizor

Cristi Marculescu – critic de film

Raluca Manescu – scenarist

Alex Margineanu – actor

Claudiu Mitcu – regizor

Catalin Mitulescu – regizor

Daniel Mitulescu – producator

Anamaria Moldovan – actrita

Bogdan Mustata – regizor

Alexander Nanau – regizor

Paul Negoescu – regizor

Calin Netzer – regizor

Mona Nicoara – regizor

Doru Nitescu – regizor

Adina Pintilie – regizor

Corneliu Porumboiu – regizor

Anca Puiu – producator

Cristi Puiu – regizor

Tudor Reu – producator

Iulia Rugina – regizor

Adrian Silisteanu – operator

Adrian Sitaru – regizor

Ada Solomon – producator

Alexandru Solomon – regizor

Corina Stavila – monteur

Andrei Tanase – regizor

Nicolae Constantin Tanase – regizor

Sorin Ana

Andra Arghir

Andreea Bortun – scenarist

Tudor Botezatu – regizor

Sebastian Condurache

Georgiana Constantin

Denis Dinulescu – scenarist

Anca Dragoi

Emilian Floares

Roxana Garet – legal consultant

Mihnea Rares Hantiu

Irina Henegar

Anna Kalimar

Mihai Kolcsar

Irina Malcea

Marta Marinescu

Gimina Maxim – producator

Dan Mironovici

Daria Nistor

Dorina Oarga

Greta Oros

Valentino Rudolf – producator

Liviu Sandulescu – regizor

Ramona Sarbu

Dan Staiculescu – critic de film

Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei este alcătuit, conform hotărârii nr 136/2.08.2013, din Mihai-Ioan Kogălniceau (Preşedinte), Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă, Florin Paraschiv.

Foto cu scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC – Emilian Floareş, Cinemagia

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).