Scrisoarea deschisă transmisă de managerul Operei Comice pentu Copii către Primarul General al Capitalei
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoarea-deschisa-transmisa-de-managerul-operei-comice-pentu-copii-catre-primarul-general-al-capitalei/

Dr. Felicia Filip, managerul Operei Comice pentu Copii, a transmis astăzi o scrisoare deschisă către Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan. Redăm mai jos textul integral.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 aprilie 2022

Scrisoare deschisă domnului Primar General Nicușor Dan

Sunt Felicia Filip și alături de Consiliul Director al Operei Comice pentru Copii vă aducem la cunoștință indignarea pe care o încercăm ca urmare a umilinței publice generate de maniera în care instituția pe care o conduceți ne-a tratat ieri, în cadrul evaluării activității manageriale din ultimii 4 ani. Îmi este greu să cred că sunteți la curent cu cele întâmplate și că susțineți practici lipsite de transparență și obiectivitate, de realism și justețe. Acesta este motivul pentru care vă scriem.

Sunt un om onest, cu o carieră de care sunt mândră și în urma căreia m-am bucurat întreaga viață de aprecierea publicului larg, fie la nivel internațional, fie în țară ori, desigur, la București. Am studenți cărora le împărtășesc experiența și învățămintele mele și sunt onorată să fiu Președintele Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.

Pe parcursul celor 8 ani de când am preluat conducerea Operei Comice pentru Copii, am avut o relație normală cu toți cei 5 primari care s-au succedat la conducerea Primăriei Municipiului București. M-am bucurat atunci când m-ați sunat, la finalul lunii decembrie, pentru a-mi propune să fiu manager interimar, înțelegând că vom avea parte de o evaluare transparentă, profesionistă, justă și reală.

Alături de o echipă de un devotament exemplar, am reușit să construiesc un fenomen despre care este suficient să deschideți o pagină de internet pentru a trage concluzii. Alături de aceeași echipă, am întocmit raportul de evaluare pentru ultimii 4 ani de activitate, în speranța că va fi studiat și tratat cu obiectivitate, justețe, măsură egală în comparație cu alte instituții și fără superficialitate.

Opera Comică pentru Copii este instituția publică de spectacole din București cu cele mai multe evenimente în ultimii 4 ani, cei mai mulți spectatori plătitori de bilete și cele mai mari venituri proprii (în procente din buget și cifre absolute).
Am susținut cu mândrie acest raport în fața comisiei numite de dumneavoastră. Am primit din partea unor membri ai Comisiei câteva întrebări pertinente, iar la final multe complimente, felicitări și îmbrățișări.

Am aflat cu stupoare, la finalul zilei de ieri, că activitatea coordonată de mine este departe de a fi performantă. Nota obținută nu reflectă, mai ales prin motivarea ei de către Comisia de evaluare, realitatea din Raportul depus. Îndoielnic este faptul că, în timpul interviului, nu s-au ridicat aspectele imputate ulterior de comisie. În această etapă, în mod pragmatic, se clarifică elemente pe care comisia nu le identifică în raportul scris.

Nota 8,59 înseamnă că nu mai suntem competenți nici noi, nici întregul colectiv OCC și că postul de manager urmează a fi scos la concurs. Acest lucru se petrece în contextul în care, chiar în aceste zile, instituția pe care o conduc este nevoită ca, la cererea publicului, să suplimenteze spectacole programate (musicalul „School of Rock” se joacă, după alte 11 reprezentații, cu casa închisă de joi până duminică). Este știut deja că la Opera Comică pentru Copii cererea de bilete, la toate spectacolele, este foarte mare.

Aceste informații nu sunt greu de verificat, vă pot pune la dispoziție și raportul și înregistrarea ședinței în privința căreia, pentru a demonstra că nu sunt favorizată, am fost de acord să fie publică. De asemenea, vă invităm oricând să constatați personal veridicitatea datelor din Raportul de evaluare și nivelul artistic atins de Opera Comică pentru Copii, singura instituție de acest gen din lume.

Față de toate aceste aspecte, domnule Primar, vă rog să reflectați, fiind sigură că veți înțelege indignarea mea și a colegilor mei, un colectiv care, vreme de 8 ani de zile ne-am dăruit micilor și marilor spectatori bucureșteni și nu numai.

Vă  solicităm, așadar, să anulați procedura, să refaceți comisia de evaluare care nu a avut în componență niciun membru din specialitatea instituției pe care o conduc: teatru muzical, conform R.O.F.,  și să dispuneți reevaluarea activității manageriale conform dispozițiilor și exigențelor legii. Pentru că dreptatea și adevărul nu sunt negociabile.

Dr. Felicia Filip,
Manager Opera Comică pentru Copii

Mesajul este disponibil și pe pagina instituției conduse de Felicia Filip, Opera Comică pentru Copii.

Foto: Holistica.ro



28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.