Sculptorul român Bogdan Raţa este prezentat în proiectul curatorial internaţional „Personal Structures“ la Bienala de Artă de la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sculptorul-roman-bogdan-rata-este-prezentat-in-proiectul-curatorial-international-personal-structures-la-bienala-de-arta-de-la-venetia/

Sculptorul Bogdan Raţa este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life“ în cadrul proiectului curatorial internaţional „Personal Structures“, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneţia, a 55-a ediţie.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

Sculptorul Bogdan Rața este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life“ în cadrul proiectului curatorial internațional „Personal Structures“, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneția, a 55-a ediție. Evenimentul se desfășoară între 1 iunie și 24 noiembrie 2013 la Palazzo Bembo.

Artistul Bogdan Rața a fost selectat de către un grup de curatori internaționali dintr-o listă scurtă (short list) de 320 de artiști din toată lumea.

Curatorul Cosmin Năsui a propus și câștigat participarea artistului român Bogdan Rața în cadrul proiectului „Personal Structures”, organizat de Fundația daneză Global Art Affairs și curatoriat de Francesca Crudo, Sarah Gold, Carol Rolla și Valeria Romagnini.

Expoziția este propusă în jurul conceptelor Timp / Spațiu / Existență iar lucrările artiștilor se subscriu tuturor artelor vizuale contemporane: video, sculptură, pictură, fotografie, instalație, performance. Printre artiștii selectați sunt prezenți cu lucrări Hermann Nitsch (AUT), Yoko Ono (JPN), Roman Opalka (FRA), Sam Jinks (AUS).

Cea mai veche bienală din lume

Venice Biennale este cea mai veche bienală din lume și cel mai prestigios eveniment internațional  de artă. Ediția anterioară a proiectului „Personal Structures“, participantă la Bienală, a atras peste 3.000 de jurnaliști și peste 70.000 de vizitatori pe o perioadă de 7 luni.

Lucrarea „Trying to keep life“ are dimensiunile 153 x 36,5 x 17 cm iar materialele folosite de Rața sunt rășină sintetică, poliester, fibră, metal, vopsea. Lucrarea este umplută cu apă. Apa se evaporă în timpul expunerii, revelând sau ascunzând părți din sculptură, în funcție de nivelul acesteia.

„Trying to keep life” a fost creată în 2012, cu ocazia participării lui Bogdan Rața la proiectul curatorial „Colorând griul. Starea Trupului“ prezentat în cadrul secțiunii de proiecte speciale a Bienalei de Artă de la Liverpool.

Info:

Organizator: Nasui Colecție & Galerie

Sponsor: Fundația Herczeg

Cu sprijinul: ICR Veneția

Curator: Cosmin Năsui

www.cosminnasui.com

www.personalstructures.org

Foto credit: Bogdan Rața

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

10
/03
/23

Muzeului Național de Artă Contemporană celebrează joi, 16 martie, începând cu ora 17:00, fenomenul culturii vizuale contemporane din România prin „decontul vizual” al celor 192 de noutăți din colecția muzeului, dar și printr-o dezbatere cu invitați internaționali, care deschide seria de conferințe publice MNAC International Academy.

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.