Scurtmetrajul “Prima noapte”, de Andrei Tănase, marele premiu la Festivalul de la Dresda
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-prima-noapte-de-andrei-tanase-marele-premiu-la-festivalul-de-la-dresda/

Filmul “Prima noapte”/ “First Night”, scris şi regizat de Andrei Tănase, a câştigat marele premiu la cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest. Pelicula îi are în distribuţie pe Alfredo Minea şi Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu.

Un articol de Petre Ivan|10 Aprilie 2017

Un moment special din viața unui tânăr. Unul pe care ni l-am fi imaginat cu totul altfel. Iar el, neajutorat, reacționează exagerat.

Regizorul dezvăluie cu multă sensibilitate fragilitatea identității masculine în procesul maturizării și aruncă din când în când un ochi la un mediu social anume.

Filmul, a cărui imagine este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada), a concurat în 2016 și pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția.

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: “Vacanța la țară” (2015), “Claudiu și crapii” (2013), “Kings of the Castle” (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), “Mc Russia” (scurtmetraj documentar, 2008), “Love Forever” (2006), “Myriapod” (2004).

Foto: Prima noapte – facebook

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

14
/01
/19

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Oscar Weekend aduce la Cinema Elvire Popesco cele mai titrate filme ale anului 2018, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

09
/01
/19

Folosirea tot mai numeroaselor servicii de streaming pare să înlocuiască încet dar sigur mersul la cinema. O platformă ca Netflix a devenit cunoscută în special pentru seriale. Însă există câteva site-uri unde cinefilii pot să vadă filme de artă, vechi sau noi, la un preţ accesibil.

07
/01
/19

Filmele biografice „Green Book” şi „Bohemian Rhapsody” şi drama „Roma” au fost marile câştigătoare la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur, care a avut loc duminică seară la Los Angeles.

06
/01
/19

PREVIEW Anul 2019 se anunță promițător pentru cinematografia română. Cele mai așteptate sunt noile filme realizate de Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, cu o potențială premieră la Cannes. Tot în acest an va ieși în săli și „Nu mă atinge-mă”, controversatul debut al Adinei Pintilie.

28
/12
/18

OPINIE Scris și regizat de Alfonso Cuarón, „Roma”va rămâne foarte probabil în istorie ca filmul despre care s-a discutat și s-a scris cel mai mult în 2018. Și asta chiar înainte de premiera mondială la Festivalul de la Veneția, unde a obținut, fără rezerve, Leul de Aur.

21
/12
/18

Primul week-end din 2019 aduce pe marile ecrane din România o nouă producție Columbia Pictures: “Holmes & Watson” – o comedie de aventuri, probabil cel mai amuzant film de până acum despre celebrul detectiv și asistentul său. Cei nerăbdători îl vor putea urmări, în avanpremieră, încă din 28 decembrie 2018.

20
/12
/18

Jason Momoa aduce pacea între lumea de la suprafaţă şi regatul celor şapte mări în ,,Aquaman”, alături de Amber Heard, Willem Dafoe, Nicole Kidman şi Dolph Lungdren, într-un un nou film din seria universului DC, care va putea fi vizionat de vineri, 21 decembrie, în 3D, IMAX 3D, Dolby Atmos şi 4DX.  

20
/12
/18

Ce merită să păstreze memoria cinefilă și istoria cinema-ului din anul 2018? Am făcut o listă, inevitabil subiectivă, a celor mai ambițioase și mai reușite filme văzute în acest an. Filme de mari autori: de la Lars von Trier, Alfonso Cuarón sau Steven Spielberg, până la Chang-dong Lee sau Hirokazu Koreeda.

20
/12
/18

Trofeul NexT 2018 a revenit scurtmetrajului Hector Malot: Ultima zi din an, regizat de Jacqueline Lentzou, în timp ce Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a mers către regizorul Diogo Baldaia, pentru filmul Miraj, fraților.

19
/12
/18

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou lungmetraj al său, „The House That Jack Built” (2018), cu care și-a făcut revenirea la Cannes (în afara competiției), danezul Lars von Trier se pune în mintea un criminal în serie. Rezultatul: un film teribil de ambițios, deopotrivă amuzant, grav și inconfortabil.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

Page 1 of 22612345...102030...Last »