Scurtmetrajul “Prima noapte”, de Andrei Tănase, marele premiu la Festivalul de la Dresda
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-prima-noapte-de-andrei-tanase-marele-premiu-la-festivalul-de-la-dresda/

Filmul “Prima noapte”/ “First Night”, scris şi regizat de Andrei Tănase, a câştigat marele premiu la cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest. Pelicula îi are în distribuţie pe Alfredo Minea şi Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2017

Un moment special din viața unui tânăr. Unul pe care ni l-am fi imaginat cu totul altfel. Iar el, neajutorat, reacționează exagerat.

Regizorul dezvăluie cu multă sensibilitate fragilitatea identității masculine în procesul maturizării și aruncă din când în când un ochi la un mediu social anume.

Filmul, a cărui imagine este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada), a concurat în 2016 și pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția.

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: “Vacanța la țară” (2015), “Claudiu și crapii” (2013), “Kings of the Castle” (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), “Mc Russia” (scurtmetraj documentar, 2008), “Love Forever” (2006), “Myriapod” (2004).

Foto: Prima noapte – facebook

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.

19
/07
/21

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

19
/07
/21

„Titane”, filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care câștigă Palme d’Or, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), câștigător al Grand Prix, și „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care și-a atribuit premiul pentru Cea mai bună actriță (Renate Reinsve), vor fi distribuite în România de Independența Film, alături de alte titluri din selecția festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman și „Cow” de Andrea Arnold.

15
/07
/21

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume.

15
/07
/21

Prima săptămână a lunii august stă, la TNT, sub semnul acțiunii. Actorii Mel Gibson și Danny Glover sunt protagoniștii celor patru lungmetraje din seria „Armă mortală/ Lethal Weapon”, care vor fi difuzate în perioada 2 - 8 august, în fiecare seară.