Scurtmetrajul „Prima noapte”, de Andrei Tănase, marele premiu la Festivalul de la Dresda
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-prima-noapte-de-andrei-tanase-marele-premiu-la-festivalul-de-la-dresda/

Filmul „Prima noapte”/ „First Night”, scris şi regizat de Andrei Tănase, a câştigat marele premiu la cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest. Pelicula îi are în distribuţie pe Alfredo Minea şi Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2017

Un moment special din viața unui tânăr. Unul pe care ni l-am fi imaginat cu totul altfel. Iar el, neajutorat, reacționează exagerat.

Regizorul dezvăluie cu multă sensibilitate fragilitatea identității masculine în procesul maturizării și aruncă din când în când un ochi la un mediu social anume.

Filmul, a cărui imagine este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada), a concurat în 2016 și pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția.

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: „Vacanța la țară” (2015), „Claudiu și crapii” (2013), „Kings of the Castle” (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), „Mc Russia” (scurtmetraj documentar, 2008), „Love Forever” (2006), „Myriapod” (2004).

Foto: Prima noapte – facebook

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.