,,Seară Aniversară – Ileana Iliescu” pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-aniversara-ileana-iliescu-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti are onoarea de a vă invita duminică, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seară aniversară dedicată artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata şi prodigioasa sa carieră artistică, recunoscută pe plan naţional şi internaţional. Cu această ocazie va avea loc spectacolul-eveniment ,,Un minut de dans sau Uf!!! şi TragiComedy” marca Gigi Căciuleanu.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2017

În prima parte a serii publicul se va putea bucura de evoluția pe scenă a maestrului Gigi Căciuleanu, în spectacolul a cărui regie și coregrafie o semnează.

Coregraful a dedicat spectacolul-eveniment celebrei balerine:

 Pe Ileana Iliescu am cunoscut-o și am admirat-o fără rezerve întâi și-ntâi ca spectator. Eram încă pe băncile școlii când Ileana Iliescu strălucea deja nu numai pe scena Operei din București dar și în marele teatre de balet ale lumii, devenind imediat, foarte tânără fiind, o stea de neînlocuit. O priveam cu ochii larg deschiși și cu bătăi de inimă. Parcă priveam un superb film de aventuri! O tehnică de brici și o bucurie de a dansa rar întâlnite. Una din cele mai extraordinate “lebede negre” din câte mi-a fost dat să văd! – Gigi Căciuleanu

„Apoi am redescoperit-o cu privirea colegului de scenă, la intrarea mea în Operă. Unul din primele mele roluri era cel al “marionetei scoțiene” din Copellia, și de abia așteptam actul doi ca s-o admir pe Luli-Swanilda cu câtă nebunie frumoasă și de uragan își juca fiecare apariție. Apoi foarte curând, dar cu câtă emoție!, am avut privilegiul de a o avea ca parteneră. Nu am dansat împreună decât puțin, dar a fost o întâlnire de neuitat pentru mine, acel duet din “Un American la Paris”:  Lulli – Parizianca, eu – Americanul. Sunt deci de trei ori fericit să-i pot oferi Ileanei Iliescu, de ziua ei, ceea ce am mai de preț: un spectacol! La mulți ani, Luli!”, mai spune cunoscutul coregraf.

Sub direcția artistică a coregrafului Gigi Căciuleanu vor evolua pe scenă balerini ai Operei Naționale București alături de cuplul de dansatori, Ana Vișan și Valentin Stoica. Matei Derșidan (Les Atelliers Nomade) a creat scenografia și mapping-ul video, iar light design-ul poartă semnătura lui Cristian Simon.

Gigi Căciuleanu

Spectacolul “TragiComedy”, în partea a doua a serii, promite să fie unul special și datorită viziunii regizorale originale a prime părți, “Un minut de dans, sau Uf!!!”, inspirat de ,,chinurile” creației, după cum coregraful însuși declară:

,,Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans, îl voi re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, Ana Vișan si Valentin Stoica, vor trebui să  “facă faţă”, să se adapteze stării “de urgenţă”, fanteziei sale de moment, trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi  bineîţteles pe cea muzicală, create ambele pe moment, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a fi în măsură să prezente imediat publicului piesa în forma sa finală.”

La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, o secvenţă inedită. Muzica îi aparține “omului orchestră” Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) căruia i-am cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale “colegului” său întru muzică şi ”trăznăi”: Wolfgang Amadeus Mozart. Cu condiţia să le re-creeze apoi în felul său cu cât mai multă “drăgăstoasă ireverenţă”. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori “nebunului” proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt… Chinurile creaţiei pentru artişti! … Dar o re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator… Uf !!!– Gigi Căciuleanu

Spectacolul va avea loc pe scena Operei Naționale București, în data de 29 octombrie, ora 18:30.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online.

Foto: Seară Aniversară: Ileana Iliescu – Paul Buciuta, facebook

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).