Seară de balet cu ‘Anotimpurile’ de Vivaldi şi concert omagial Antonin Ciolan, la Opera Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-balet-cu-anotimpurile-de-vivaldi-si-concert-omagial-antonin-ciolan-la-opera-romana/

Opera Română din Cluj-Napoca invită publicul, vineri, la o seară de balet cu „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi (1678-1741) – reprezentant de seamă al barocului muzical veneţian – în regia şi coregrafia semnate de Vasile Solomon şi scenografia lui Valentin Codoiu.  Seara de balet va include şi miniaturi coregrafice pe muzică de Karl Maria von Weber, […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Opera Română din Cluj-Napoca invită publicul, vineri, la o seară de balet cu „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi (1678-1741) – reprezentant de seamă al barocului muzical veneţian – în regia şi coregrafia semnate de Vasile Solomon şi scenografia lui Valentin Codoiu.

 Seara de balet va include şi miniaturi coregrafice pe muzică de Karl Maria von Weber, Cesare Pugni, Frederich Chopin, Aram Haciaturian şi Dumitru Fărcaş.

Spectacolul cu „Anotimpurile” de Vivaldi a fost prezentat publicului, în premieră, în martie 2012 şi s-a bucurat de aprecierile publicului. Din distribuţie fac parte balerinii Andreea Jura, Daniela Drăguşin, Anamaria Boanca, Dalia Costea, Adelina Filipaş, Georgiana Grama, Liana Hangu, Andreea Jura, Ofelia Mărginean, Mayura Misawa, Alina Negru, Laura Pop, Anamaria Pop, Gabriela Sima, Crina Ţîra, Mihai Constantinescu, Augustin Gribincea, Dan Haja, Vlad Maier, Romulus Petrus, Octavian Popa Marc şi Radu Sântimbreanu.

Cel de-al doilea eveniment important din luna ianuarie, al scenei lirice clujene, este Concertul extraordinar omagial „Antonin Ciolan”, pe 13 ianuarie. La împlinirea a 130 de ani de naşterea maestrului, orchestra Operei Române va interpreta, sub bagheta dirijorului Petre Sbârcea, lucrări compuse de Antonin Ciolan. Invitatul de onoare al acestui eveniment este prestigiosul dirijor clujean Emil Simon.

Cu acest prilej la fi lansat volumul intitulat „Antonin Ciolan – inegalabilul maestru al baghetei” de Gheorghe Muşat.

Fondator al Filarmonicii de Stat din Cluj, Antonin Ciolan (1883 -1970) a fost distins pentru activitatea sa meritorie cu titlurile de „Maestru emerit al artei”, „Profesor emerit” şi „Artist al poporului”. A absolvit Conservatorul din Iaşi, avându-i ca profesori pe renumiţii Gavriil Musicescu şi Eduard Caudella. Şi-a perfecţionat studiile muzicale la Berlin, Dresda şi Leipzig. În 1948 s-a stabilit la Cluj, fiind profesor la Conservatorul „Gheorghe Dima”. Printre discipolii săi clujeni se numără marii dirijori Petre Sbârcea, Emil Simon, Liviu Comes şi Ion Bogdan Ştefănescu. Odată cu înfiinţarea Filarmonicii de Stat din Cluj, în 1955, a fost numit director al acestei instituţii şi prim-dirijor.

Emil Simon este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai şcolii dirijorale şi de compoziţie clujene. S-a aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii de stat „Transilvania” din Cluj-Napoca timp de 40 de stagiuni şi ansamblul poartă şi azi amprenta stilului său de lucru mereu constructiv, cu totul remarcabil. A dirijat peste 1.500 de concerte, multe dintre creaţiile interpretate fiind în prima audiţie şi semnate de mari compozitori români.

Iubitorii operei pot revedea, în luna ianuarie, la Opera Română, spectacolele cu „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Trubadurul” de Verdi, „Carmen” de Bizet, „Turandot” de Puccini şi „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski. Copiii sunt aşteptaţi la spectacolul cu „Hansel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, o poveste muzicală după fraţii Grimm, interpretată în limba română.

Sursa: Agepres

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.