Agenda completă a festivalului Romanian Design Week 2024
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-completa-a-festivalului-romanian-design-week-2024/

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute şi prezentat de UniCredit Bank, anunţă agenda completă a ediţiei din acest an, ce va avea loc între 24 mai şi 2 iunie.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2024

Cu tema „Unlock the City”, ediția din 2024 a Romanian Design Week își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele viitorului și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

„Ediția din acest an își propune să faciliteze o reconectare a locuitorilor cu mediul urban și comunitățile locale, evidențiind rolul important al industriilor creative în revitalizarea și reimaginarea orașului. Romanian Design Week 2024 este un apel la explorarea potențialului creativ al Bucureștiului și la descoperirea straturilor neexplorate ale organizațiilor creativ-culturale care îl locuiesc. Prin programul amplu de evenimente de pe agenda festivalului, vrem să încurajăm vizitarea cartierelor la pas și întâlnirea cu organizațiile, business-urile, studiourile, designerii și arhitecții care-l animă și definesc, contribuind împreună la dezvoltarea unui mediu urban dinamic și optimist” – Raluca Mirel, Project Director Romanian Design Week.

În 2024, Romanian Design dezvoltă 8 formate distincte care invită bucureștenii să descopere specificul creativ al unor zone din oraș și să contribuie la definirea unor spații de dialog, demonstrând astfel importanța proceselor de imaginare colectivă și de co-creare a unui oraș mai prietenos, astfel:

RDW Design GO! redesenează harta orașului alături de zeci de business-uri și creativi independenți, creând noi trasee și obiective în oraș și propunând teme de gândire. Cu un program divers, acest format devine o platformă de dialog și schimb multidisciplinar, adresându-se atât publicului larg, consumator de design, cât și profesioniștilor, evidențiind energia concentrată a orașului și bogăția creativă.

RDW Exhibition promovează profesioniștii industriilor creative locale prin prezentarea celor mai bune proiecte de arhitectură și design realizate în decursul ultimului an. Sub umbrela RDW Exhibition, publicul are oportunitatea să admire peste 200 de proiecte din 6 categorii distincte: Arhitectură, Design Interior, Design Grafic, Design de Produs, Design Vestimentar și Ilustrație. Proiectele prezente în expoziție sunt selectate cu atenție dintr-o amplă paletă de înscrieri, validate de RDW Community și apoi alese de echipe de curatori locali și internaționali. Intenția acestui format este de a conecta cât mai mulți specialiști cu scena actuală de arhitectură și design din România și de a crește, împreună, standardele proiectelor locale.

RDW Design Flags revine în programul festivalului, aducând în fața publicului o serie de expoziții, proiecte și creativi relevanți în domeniile lor, la nivel internațional. Acest format servește ca un conector între peisajul local de arhitectură și design și cel internațional, oferind o varietate de teme, abordări și reprezentări ale designului și arhitecturii. Dezvoltat alături de institute culturale, ambasade și organizații cultural-creative locale, RDW Design Flags aduce în prim-plan contribuțiile valoroase ale designerilor și arhitecților din întreaga lume.

RDW Young Design prezintă publicului anul acesta o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show. Această expoziție oferă o perspectivă asupra noii generații de creativi și încurajează dialogul între specialiști și viitoarea generație de profesioniști din domeniul designului. RDW Young Design celebrează începuturile de drum ale absolvenților și aduce în prim-plan proiectele inovatoare ale acestora, contribuind la dezvoltarea și promovarea tinerelor talente din România.

RDW Concept Store este un spațiu dedicat consumului de design românesc, care prezintă o selecție de designeri și branduri locale. În acest loc, publicul are oportunitatea de a descoperi și achiziționa produse unice, încurajând astfel creșterea relevanței comerciale a designului local. În plus față de prezentarea produselor, RDW Concept Store organizează și o serie de evenimente curatoriate, oferind întâlniri cu designerii, degustări, prezentări de produse și întâlniri informale între branduri și consumatori.

RDW Social contribuie la celebrarea designului local și la creșterea unei comunități creative bine conturate, prin organizarea de evenimente și contexte de întâlnire, dialog și colaborare. Acest format oferă un mediu relaxat pentru cunoașterea unor noi parteneri și colaboratori, descoperirea unor inițiative de susținut și încurajat, precum și dezvoltarea proiectelor care să crească standardele industriilor creative locale.

RDW Talks promovează cele mai creative minți din România în dialog cu profesioniști internaționali, abordând teme actuale ale scenei globale de arhitectură și design. Acest format își propune să ofere publicului noi perspective cu privire la evoluția industriilor creative, să traseze relația și interacțiunea cu orașul și să stimuleze discuții și schimburi de idei constructive.

Noaptea Studiourilor de Arhitectură propune o seară specială în care arhitecții își deschid birourile și spațiile de lucru pentru a prezenta cele mai recente proiecte publicului larg și pentru a organiza evenimente sociale. Acest format oferă publicului oportunitatea unică de a cunoaște oamenii din spatele proiectelor care schimbă orașul și de a explora diversitatea arhitecturii locale prin intermediul unui circuit de vizitare a mai multor cartiere ale Bucureștiului.

Cele 8 formate oferă astfel bucureștenilor oportunitatea de a explora și experimenta diversitatea creativă a orașului. Prin intermediul lor, Romanian Design Week își propune să creeze un mediu urban dinamic și plin de oportunități pentru explorare și interacțiune.

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.