Celebrul musical FAMILIA ADDAMS va avea două reprezentații la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-musical-familia-addams-va-avea-doua-reprezentatii-la-craiova/

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din Bucureşti va avea două reprezentaţii în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marţi, 27 martie şi miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 şi vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2024

Prezența Familiei Addams la Craiova se datorează unui schimb cultural pe care cele două prestigioase instituții de cultură – Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul EXCELSIOR din București – îl efectuează la finalul acestei luni: Excelsior va prezenta la Craiova Familia Addams, iar în aceleași zile, Naționalul craiovean va prezenta la București, pe scena Teatrului EXCELSIOR, spectacolul Outfitul șearpelui, un spectacol „poeticoregrafic” de Andrea Gavriliu bazat pe versurile lui Marius Aldea.

Excentrica familie Addams, care la începutul anilor ‘90 cucerea publicul larg prin versiunea cinematografică omonimă, i-a inspirat pe Marshall Brickman, Rick Elice și Andrew Lippa în crearea unei adaptări muzicale originale care revizitează universul Addams dintr-o perspectivă surprinzătoare, confruntându-i pe Gomez și pe Morticia cu ceea ce s-ar putea numi „coșmarul” oricăror părinți: copiii cresc (prea repede).

Ajunsă la vârsta adolescenței, Wednesday, unica lor fiică, se îndrăgostește de Lucas Beineke, un băiat drăguț dintr-o familie respectabil de „normală” și decide să îi încredințeze secretul tatălui ei, care nu doar că este nevoit să accepte cruda realitate, ci și să facă ceva ce nu a mai făcut vreodată: să îi ascundă adevărul iubitei sale soții. Totul va lua o întorsătură neașteptată în noaptea când „prea normalii” Beineke ajung să cineze în casa „ciudaților” Addams – un festin nocturn care va confrunta cele două familii cu limitele (a)normalității și cu rezistența în fața schimbării.

Răzvan Mazilu semnează regia, coregrafia și costumele, producția muzicală a fost asigurată de Alexandra și Alexei Țurcan, decorurile au fost realizate de Sabina Spatariu, lighting design-ul este semnat Costi Baciu, iar echipa de creație a spectacolului este completată de Octavian Mardale (peruci, machiaj), Maria Alexievici (pregătirea muzicală), Cristian Niculescu (video), Monica Petrică (asistent coregrafie), Andrei Șova (asistent scenografie, recuzită), Daniel Măndiță (consultant tango argentinian).

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Lucian Ionescu (Gomez Addams), Oana Predescu (Morticia Addams), Ana Udroiu (Wednesday Addams), Mihai Cheregi (Pugsley Addams), Mihai Mitrea (Unchiul Fester), Oana Pușcatu (Bunica), Mircea Alexandru Băluță (Lurch), Maria Alexievici (Alice Beineke), Doru Bem (Mal Beineke), Dan Pughineanu (Lucas Beineke) și Andreea Hristu (Marchiza), Iulia Samson (Mireasa), Cristina Danu (Balerina), Alex Popa (Clownul), Dan Clucinschi (Soldatul), Ovidiu Ușvat (Gangsterul).

Fără să își propună, Familia Addams îi învață pe cei din Familia Beineke – de fapt, pe noi toți – câteva lecții de viață. 

Familia Addams ne învață lecția toleranței, a acceptării.

Cu tot alaiul ei de personaje stranii, cu gustul ei pentru tot ce e funebru, lugubru și dark, atât de diferiți de ceilalți, cei din neamul Addams ne oferă surpriza descoperirii unei familii pline de calități și de valori. Noi, cei „normali”, suntem cei care ștampilăm, limităm și respingem  ceea ce nu înțelegem la o primă vedere. Clanul Addams ne dinamitează prejudecățile și ne arată că a fi excentric, ieșit din norme, e o calitate, aceea a unicității, a originalității.

Familia Addams ne învață lecția râsului.

Humorul și autoironia lui Gomez & Comp., așa negre cum sunt, ne ajută să trecem mai ușor peste problemele  și greutățile vieții, peste dimensiunea de necuprins a morții. „Vino către umbră râzând”, ne spune Lurch în finalul spectacolului, ca o concluzie de luat aminte.

Familia Addams ne învață lecția iubirii.

Gomez și Morticia se iubesc ca în prima zi și la fel de mult își iubesc copiii. Unchiul Fester, acest ciudat înrudit cu nebunii lui Shakespeare, ne demonstrează că orice devine posibil atunci când iubești, inclusiv o căsătorie cu Luna. Datorită lui, Familia Beineke se redescoperă și peste toată povestea plutesc aburii unui parfum misterios, cu note dark de acrimonium. E parfumul Tango de Amor, cel al iubirii.

Familia Addams, cu gustul ei pentru tot ce e mortuar, ne învață să rămânem vii.

Răzvan Mazilu

Biletele pentru cele două reprezentații ale spectacolului Familia Addams ce vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova se pot achiziționa de la Agenția de bilete a Naționalului craiovean dar și online, din platforma www.bilet.ro

Bilete:

27 martie, ora 19:00

28 martie, ora 19:00

FAMILIA ADDAMS

Libretul: Marshall Brickman & Rick Elice

Muzica și versurile: Andrew Lippa

Traducerea și adaptarea textului: Carmen Stanciu

Traducerea și adaptarea songurilor: Alex Ștefănescu

Cu: Lucian Ionescu, Oana Predescu, Ana Udroiu, Mihai Cheregi, Mihai Mitrea, Oana Pușcatu,

Mircea Alexandru Băluță, Maria Alexievici, Doru Bem, Dan Pughineanu și Andreea Hristu, Iulia Samson, Cristina Danu, Alex Popa, Dan Clucinschi, Ovidiu Ușvat

Regia, coregrafia, costumele: Răzvan Mazilu

Producția muzicală: Alexandra și Alexei Turcan

Decoruri: Sabina Spatariu

Lighting design: Costi Baciu

Peruci, machiaj: Octavian Mardale

Pregătirea muzicală: Maria Alexievici

Video: Cristian Niculescu

Asistent coregrafie: Monica Petrică

Asistent scenografie, recuzită: Andrei Șova

Efecte speciale și machiaj prostetic: Școala de Machiaj Prostetic

Corepetitori: Anca Săftulescu, Maria Alexievici

Consultant tango argentinian: Daniel Măndiță

Recomandare vârstă: 12+

Durata spectacolului: 2h 30’ (cu pauză)

Outfitul șearpelui este un spectacol „poeticoregrafic” bazat pe versurile lui Marius Aldea, versuri care iau pulsul vremurilor noastre, a felurilor prin care individul își caută utilitatea în lumea constrânsă de presiunile caracteristice fiecărei vârste. Spectacolul prezintă o cronologie a vieții unui bărbat capabil să-și amintească de felul în care gândea în copilărie, o (ne)asumare a condiției sale de adult (i)responsabil, o perpetuă căutare a echilibrului inexistent. Toate aceste frământări sunt expuse privitorului într-o manieră plastică, dinamică, autoironică, în care corpul actorilor redă ceea ce cuvintele pot comunica numai până la un punct.

“Hai să-i spunem pe nume: somnul are marele merit că te duce de pe lume.” consider că ar fi motto-ul spectacolului. În ciuda tonului fatalist, se va descoperi o mare dragoste de viață prin felul în care corpul se supune ritmului și impulsurilor sale organice. Acest corp nu se poate conecta în mod direct la alte corpuri, dar se poate reconecta la el însuși prin trecutul său firav, prin prezentul său angoasant, prin viitorul inevitabil. Șase corpuri cu șase „piei” – aceeași personană.

Andrea Gavriliu

Conceptul, regia și coregrafia spectacolului Outfitul șearpelui poartă semnătură inconfundabilei Andrea Gavriliu, textul îi aparține lui Marius Aldea, muzica este compusă de Mihai Dobre, senografia este realizată de Lia Dogaru, iar din distribuția spectacolului fac parte actorii Naționalului craiovean: Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, George Albert Costea, Cătălin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu.

Biletele pentru cele două reprezentații ale spectacolului Outfitul șearpelui ce vor avea loc la Teatrul EXCELSIOR din București se pot achiziționa de la Casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR dar și online, direct din site-ul instituției: tncms.ro

OUTFITUL ȘEARPELUI

de Marius Aldea

Conceptul, regia, coregrafia: Andrea Gavriliu

Scenografia: Lia Dogaru

Muzica originală: Mihai Dobre

Cu: Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, George Albert Costea, Cătălin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.