Secretele imaginii de film, povestite de Vivi Drăgan Vasile, la Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/secretele-imaginii-de-film-povestite-de-vivi-dragan-vasile-la-control-n/

În decembrie, la Control N, poţi afla secretele imaginii de film de la cel mai important director de imagine din cinema-ul românesc – Vivi Drăgan Vasile.

Un articol de Corina Vladov|6 noiembrie 2013

În decembrie, la Control N, poţi afla secretele imaginii de film de la cel mai important director de imagine din cinemaul românesc – Vivi Drăgan Vasile.

Vivi Drăgan Vasile a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa operator de film, în 1973. A semnat imaginea pentru aproape 60 de filme, producții românești și internaționale. Printre filmele sale se numără Drumul Oaselor (1980), Moromeții (1987), Filantropica (2000), Furia (2001), Occident (2001), Nunta mută (2008), Despre oameni și melci (2011).

Vivi Drăgan Vasile a colaborat cu regizori precum Stere Gulea, Cristian Mungiu, Nae Caranfil, Horațiu Mălăele, Radu Muntean sau Tudor Giurgiu. Este fondator al Fundației Arte Vizuale, producător și membru al Romanian Society of Cinematographers.

Combinând informații de bază legate de tehnica cinematografică cu elemente din istoria filmului, cele trei ședințe de masterclass își propun să ofere o privire de ansamblu asupra evoluției imaginii de film, de la invenția cinematografului până în era 3D.

Citiţi şi: Control N: de la „Love Building“ la cursuri de regie şi scenaristică

Prin exemple concrete și proiecții ale unor secvențe de film, se vor atinge teme precum relația dintre poveste și plastica imaginii, justificarea alegerii unui anumit stil de filmare sau lucrul cu celelalte departamente implicate în realizarea unui film (regia, scenografia, machiajul, actorii).

Participanții vor afla informații legate de munca depusă de un director de imagine înainte de filmare, pe platou și în etapa de post-producție și își vor putea clarifica orice fel de nelămuriri, fie tehnice, fie conceptuale.

Prin seria de masterclass-uri care debutează în luna decembrie, Asociația Culturală Control N își propune să atingă un nou nivel în educația cinematografică pe care încearcă să o ofere din anul 2009 și până în prezent. Participanții la masterclass-urile Control N vor descoperi lumea filmului din interior, față în față cu cei mai importanți și de succes cineaști români ai momentului.

Masterclass de imagine, la Control N

Masterclass-ul de imagine este deschis tuturor celor interesați de film, profesioniști sau amatori, de orice vârstă și costă 400 de lei. Cele trei intâlniri cu directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile vor avea loc miercurea, în datele de 4, 11, 18 decembrie, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10.

Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minimum 7 și maximum 30 de participanți.

Înscrierile se fac pe mail la adresa [email protected], în limita locurilor disponibile.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.