Selecționerii festivalurilor de la Cannes și Berlin participă la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/selectionerii-festivalurilor-de-la-cannes-si-berlin-participa-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Les Films de Cannes à Bucarest organizează pe perioada celor 10 zile de proiecţii (19 – 28 octombrie) şi o serie de evenimente profesionale, discuţii deschise şi paneluri la care sunt aşteptaţi să participe deopotrivă profesionişti din industria filmului, selecţioneri şi directori de festivaluri, decidenţi politici dar şi cinefili interesaţi de mersul industriei cinematografice.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2018

  • Lista completă a evenimentelor profesionale
  • Dezbatere pe noul proiect de Lege a Cinematografiei elaborat de CNC

Aflată la cea de-a treia ediţie, secţiunea de Work in Progress (WiP) a festivalului aduce anul acesta  în atenția profesioniștilor din industria filmului nu mai puţin de 13 proiecte produse sau co-produse în România, toate aflate în faza de postproducție. Evenimentul va avea loc în zilele de 20 și 21 octombrie.

Producțiile vor avea șansa de fi vizionate de selecţionerii celor mai prestigioase festivaluri de film din Europa – care au proiectat constant filme româneşti în ultimii ani.

Au confirmat participarea : Christian Jeune – Festival de Cannes, Valentina Novati – Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, Anna Hoffmann – Berlin International Film Festival secțiunea Forum, Karel Och –  Karlovy Vary International Film Festival, Evgeny Gusyatinskiy – Rotterdam International Film Festival, Christine Dollholfer – Crossing Europe – Linz International Film Festival și David Kessler – Director General, Orange Studio

Marți, 23 octombrie, de la ora 10:30 va avea loc la Cinemateca Union discuția deschisă:Legislația de cinema. Românească și europeană.

Dezbaterea se va axa pe trei teme principale:

  • Modificările legislației europene în epoca platformelor Netflix și Amazon și propunerile referitoare la drepturile de autor în această nouă conjunctură. Radu Mihăileanu, președintele ARP Franța va face o trecere în revistă a celor mai importante modificări
  • Legea românească a rebate-ului – prin care se urmărește stimularea realizării de filme străine pe teritoriul României – și pentru care statul român a prevăzut o sumă de circa 50 de milioane de euro. Discuția este menită să limpezească condițiile de eligibilitate la acest fond. Dna Livia Stan, expertă la PricewaterhouseCoopers (PwC), va face prezentarea principalelor puncte ale acestei legi.
  • Va fi dezbătut noul proiect de lege a cinematografieielaborat de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Reprezentanți ai CNC, Dna. Anca Mitran și Dl. Alex Trăilă,vor prezenta principalele modificări propuse în proiectul afișat pe site-ul instituției. Sunt invitați să participe și să-și expună punctul de vedere cineaști, reprezentanți ai organizațiilor de cineaști sau organizațiilor profesionale, dar și reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționaleși Comisiilor de Cultură din Parlamentul României.

Joi, 25 octombrie, de la ora 10:00, în cinematograful Studio, va avea loc un panelcu titlul Avem un cinema. Ce facem cu el? Dezbaterea va avea la bază o discuție începută în luna februarie a acestui an cu reprezentanți ai Comisiei Europene despre posibilitatea de a deschide o linie de finanțare prin intermediul platformei MEDIA pentru reechiparea modernă a sălilor de cinematograf din Europa de Est, începând cu cele din România.

Intâlnirea de joi are ca scop punerea în contact a organizațiilor și structurilor care ar trebui să conlucreze pentru reabilitarea sălilor de cinematograf: administrațiile locale și centrale care au recuperat în instanță sălile de cinematograf, Alex Trăilă din partea Centrului Național al Cinematografiei, reprezentanți ai Fondului MEDIA în România, Claude Eric Poiroux și Fatima Djoumer, reprezentanți Europa Cinemas, ai SACD Franța și ai Uniunii Arhitecților, reprezentată de arhitecta Ileana Tureanu (președinte UAR) și de comisarul pentru bienala de arhitectură, arhitectul Bogdan Tofan, care a efectuat un model dezirabil de transformare a acestor săli în hub-uri culturale.

O machetă 3D va fi prezentatăcu ocazia întâlnirii. Au fost adresate invitații Primăriei Capitalei și autorităților locale care au recuperat săli de cinema,precumși Ministerului Culturii și Identității Naționale. Intrarea la discuție este liberă în limita locurilor disponibile.

Tot joi, de la ora 15:00, la Librăria franceză Kyralina, va avea loc Debat des Cinéastes– o discuție între cineaști români și francezi desprepublicul de azi și viitorul cinematografului ca artă. Guillaume Nicloux, Olivier Dô Hùu, Andrei Ujică, Corneliu Porumboiu,dar și alți cineaști vor purta o discuție moderată de Mirel Branși Cristian Mungiu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Duminică, 28 octombrie, de la ora 11:00, va avea loc Development Labs, o prezentarea unora dintre cele mai prestigioase și eficiente laboratoare de dezvoltare de proiecte cinematografice din Europa. Intrarea este liberă.Participă:

Georges Goldenstern – Cannes la Résidence / Cinefondation/ L’Atelier, Matthieu Darras – Torino Film Lab / Trieste When East Meets West, Julie Metzdorff – Sources 2, Germania, Marija Krunic – International Filmmaking Academy, Bologna – laborator pentru studenții școlilor de cinema. Evenimentul constituie primul pas în realizarea laboratorului Les Films pour Cannes à Bucarest, un laborator care nu își propune să concureze cu cele deja existente, ci să le asocieze într-un parteneriat în folosul cineaștilor.

Ediția a treia a Managing Talents, programul destinat actorilor români va avea loc în zilele de 27 și 28 octombrie. Detaliile despre modalitatea de înscriere și despre agenții de casting care vor participa la această ediție vor fi făcute publice în curând pe site-ul festivalului.

Detalii despre toate evenimentele industrydin Les Films de Cannesà Bucarest pe filmedefestival.ro

Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, suntdisponibile online prinEventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor.

Urmăriți toate informațiile și programul festivaluluipe site-ul filmedefestival.ro și pepagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest – facebook

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.